Απογοήτευση της Αυτοδιοίκησης από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Απογοητευμένοι οι δήμαρχοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα μέτρα για την οικονομική στήριξη των Δήμων, που περιορίζονται σε μόλις 120 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης. Πρόκειται για επανάληψη μιας εξαγγελίας, που πρώτοι είχαν κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τον Οκτώβριο του 2021 στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Πλέον, όμως, η εξαγγελία αυτή είναι ξεπερασμένη, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, που έρχεται να προστεθεί στις οικονομικές πληγές, που άφησε πίσω της η πανδημία.

Παραβλέποντας, λοιπόν, τις ανάγκες των ΟΤΑ για την στοιχειώδη λειτουργία τους εν μέσω κρίσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε να εξαγγείλει ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως». Δηλαδή, οι ΚΑΠ από 2 δισ. ευρώ θα αυξηθούν στα 2,12 δισ. ευρώ! «Είναι χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους, μαζί φυσικά με μία σύνθετη άσκηση, που αφορά την επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο χορηγούνται οι ΚΑΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιοι και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ενδεχομένως να διέλαθε της προσοχής του πρωθυπουργού ότι το 2023 είναι προεκλογική χρονιά όχι μόνον για τον ίδιο, αλλά και για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα δεσμευτούν στις τοπικές κοινωνίες για υλοποίηση έργων με άδεια ταμεία!

«Δεν έχει φτάσει το μήνυμα μας προς την κυβέρνηση ότι οι Δήμοι πλέον δεν βγαίνουν», λένε στην ΑΥΓΗ οι δήμαρχοι προσθέτοντας: «Είμαστε πλέον αβοήθητοι!». Σημειωτέον ότι το ενεργειακό κόστος των Δήμων για το 2022 είχε υπολογιστεί στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ χωρίς να συνεκτιμηθεί η εκτίναξη της ρήτρας αναπροσαρμογής! Μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει την εκταμίευση των 268 εκατομμυρίων ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση και αναμένεται έως το τέλος του 2022 να εκταμιευτούν συνολικά 332 εκατομμύρια ευρώ. Από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φάνηκε η πρόθεσή του να στηρίξει επαρκώς τους Δήμους και ας μην ξεχνούμε την πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη που συνέδεσε την έκτακτη ενίσχυση των Δήμων για το ενεργειακό κόστος με την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10% μέσα σε φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

ΠΗΓΗ: ilektrav.gr