ΔΕΘ: Οι χαμένοι εκπαιδευτικοί, η «γκρίζα» ζώνη των συνταξιούχων και οι άφαντοι άνεργοι…

Γράφει ο Χρήστος Μέγας – ieidiseis.gr

Οι εργαζόμενοι, κυρίως δε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τιμωρούνται με τα ακριβά ενοίκια, οι παλαιοί συνταξιούχοι και οι άνεργοι είναι οι μεγάλοι απόντες από τη… Θεσσαλονίκη.

Στο πακέτο των 5,5 δις ευρώ δεν προβλέφθηκε καμία ενίσχυση για τους ανέργους που απολύθηκαν τον τελευταίο χρόνο και ψάχνουν για εργασία, συνήθως έχοντες οικογένειες και οι οποίοι διαβιούν με 438 ευρώ το μήνα.

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού προβλέφθηκε ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων και όσων λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά όχι και όσων παραμένουν ενεργοί στην αναζήτηση εργασίας.

Ειδικά όταν το επίδομα ανεργίας (έως 12 μήνες) κυμαίνεται πολύ κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Επίσης ο κ.Μητσοτάκης παρέπεμψε για το 2024 τις αναπροσαρμογές των μισθών στο δημόσιο, έστω και εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να υπολογίσουν μόνο μειώσεις αποδοχών (ονομαστικές και στο διαθέσιμο εισόδημα) τα τελευταία 13 χρόνια. Χωρίς μάλιστα να χορηγείται 13ος και 14ος μισθός…

Ενοίκια

Ειδικά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τα πράγματα εξελίσσονται προς την απόλυτη πενία. Στο βαθμό που κάθε χρόνο τέτοια περίοδο αναζητούν στέγη, με τα ενοίκια, ειδικά φέτος, να μοιάζουν απλησίαστα.
Στις… απώλειες της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να υπολογιστούν σχεδόν οι 2 στους 3 συνταξιούχους οι οποίοι είτε δεν θα πάρουν καμία αύξηση και το 2023, είτε θα πρόκειται για οριακή αναπροσαρμογή. Και αυτό λόγω της περίφημης «προσωπικής διαφοράς», το «κουτάκι» της επιπλέον αμοιβής η οποία προκύπτει με βάσει τον παλιό τρόπο υπολογισμού (και πληρωμής) των συντάξεων και τον επανακαθορισμό με βάση τον νόμο Κατούγκαλου που ισχύει από 1/1/2019.

Βεβαίως για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους δεν θα ισχύσει η Εισφορά Αλληλεγγύης από 1/1/2023 (σ.σ. για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων έχει ήδη καταργηθεί). Ωστόσο αυτή η έμμεση αύξηση αφορά σε καθαρά εισοδήματα άνω των 1.000 ευρώ το μήνα και, μάλιστα, πρόκειται για ελάχιστα ποσά. Αυτές δε οι αμοιβές δεν αφορούν στην συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο δημόσιο, σίγουρα όχι τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που αναζητούν στέγη, και το 70% των συνταξιούχων.

Με δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κάτω των 7.200-7.500 ευρώ ετησίως, θα λάβουν τα Χριστούγεννα «επιταγή ακρίβειας» 250 ευρώ, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη «απομάχων της εργασίας» (παλαιοί συνταξιούχοι) οι οποίοι λαμβάνουν από 600-650 (μένει να αποσαφηνιστεί), έως και 1.000 ευρώ σύνταξη και οι οποίοι δεν θα δουν καμία αναπροσαρμογή στις αποδοχές τους. Την στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια καλπάζει…

Επίσης ριγμένοι είναι και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά όταν παρατηρείται έλλειψη ειδικευμένων εργατών ή εμφανίζεται γενικευμένη απροθυμία για την ανάληψη εργασίες από άτομα χαμηλής εξειδίκευσες, ακριβώς λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών. (Σ.σ.: Με 4ωρη απασχόληση η καθαρή αμοιβή κυμαίνεται κάτω των 350 ευρώ. Πόσο μάλιστα όταν μια επιχείρηση μπορεί να ζητήσει ακόμη και σπαστή μερική απασχόλησε, δηλαδή 2ωρη πρωινή και 2ωρη απογευματινή εργασία!)

Διατίμηση

Πρόσθετα η κυβέρνηση στερεί από τους εργαζομένους και τις οργανώσεις τους (ΓΣΕΕ) το δικαίωμα να διαπραγματευτούν οι ίδιοι με τις εργοδοτικές ενώσεις τον βασικό-εισαγωγικό-κατώτατο μισθό. Ουσιαστικά έχει επιβληθεί κρατική διατίμηση στην εργατική αμοιβή…

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλα την «παγίωση» των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά στη στεγαστική συνδρομή (υπέρ Εργατικής Κατοικίας). Την περίοδο μάλιστα που οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχου και οι άνεργοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξεύρεσης και ενοικίασης διαμερισμάτων. Ενώ, από τη άλλη, η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταρτίζει σχέδια στεγαστικής συνδρομής με αμφίβολα κονδύλια και μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των στόχων…