Ηράκλειο: «Εκπαιδευτικοί κοιμούνται σε αυτοκίνητα και παραλίες» – Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ

Τραγική η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση στο Ηράκλειο. Τους ζητούν 400 ευρώ για σπίτια «τρύπες», ενώ παίρνουν μισθό 800 ευρώ.

Σε δεινή θέση βρίσκονται όσοι αναζητούν σπίτια προς ενοικίαση στο Ηράκλειο, με το ζήτημα της έλλειψης κατοικίας να έχει λάβει μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις.

Αναλυτικότερα, τα ακίνητα στην πόλη της Κρήτης -είτε για φοιτητές, είτε για οικογένειες- είναι από δυσεύρετα έως ανύπαρκτα, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχει διαθεσιμότητα, οι τιμές είναι απλησίαστες, όπως μεταδίδει το ekriti.gr.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω airbnb και άλλων πλατφορμών, έδωσε τη χαριστική βολή, σε μία αγορά που ήταν ήδη περιορισμένη, καθώς η πολυετής κρίση «φρέναρε» την οικοδομική ανάπτυξη.

Το πρόβλημα αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν φοιτητές από άλλες περιοχές της χώρας που πέρασαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης και αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους στο νησί.

Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση: Παίρνουν μισθό 800 ευρώ και τους ζητούν 400 για σπίτια «τρύπες»

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα διογκώνεται αυτήν την περίοδο, με τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, που θα εργαστούν στο Ηράκλειο τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως δήλωσε στο Ραδιο Κρήτη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, σπίτια δεν υπάρχουν, τα 70 ευρώ την ημέρα για διαμονή στο ξενοδοχείο είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κοιμούνται στο… αυτοκίνητο, και άλλοι στην παραλία, στα νότια του νομού Ηρακλείου.

«Είναι πολύ θετικό το ότι έγιναν χιλιάδες προσλήψεις και έρχονται νέοι συνάδελφοι στον νομό για να εργαστούν, όμως κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ότι αυτοί οι νέοι εκπαιδευτικοί όταν έρχονται στο Ηράκλειο και απλά δεν βρίσκουν σπίτι, και όταν βρούνε, τους ζητούν 400 ευρώ για μία τρύπα. Όταν ένας εκπαιδευτικός έρχεται από την άλλη άκρη της Ελλάδας για να δουλέψει και έχει μισθό 750-800 ευρώ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα ποσά. Οπότε καλές οι προσλήψεις αλλά είναι ορατό το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να φύγουν, γιατί απλά δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

ΠΗΓΗ: .ieidiseis.gr