Τράπεζα Πειραιώς: Βάζει «λουκέτο» σε έξι ακόμα καταστήματα – Στον «αέρα» η Επιχειρησιακή Σύμβαση

Στην υλοποίηση του αντεργατικού και αντικοινωνικού σχεδίου της προχωρά η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς καθώς είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο σε έξι ακόμα καταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντός του Ιουλίου.

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών της Τράπεζας το διάστημα από 14 μέχρι 27 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στο κλείσιμο των έξι καταστημάτων. Ειδικότερα στην Αττική θα κλείσει τραπεζικό κατάστημα στο Φάληρο, τα Καμίνια, τη Λυκόβρυση καθώς και σε ένα ακόμα που σημείο της πρωτεύουσας. Το ίδιο διάστημα θα βάλει επίσης λουκέτο σε δύο υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη που εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η διοίκηση της Τράπεζας «πάγωσε» τους σχεδιασμούς για κλείσιμο πολλών καταστημάτων στην επαρχία μετά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και παρεμβάσεις βουλευτών που ζητούν …«χάρες» ενόψει της προεκλογικής περιόδου.  Ωστόσο το σχέδιο για συρρίκνωση των καταστημάτων παραμένει ενεργό και θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς καλεί την Τράπεζα να μην προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων και να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτά.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του Συλλόγου με τους εκπροσώπους της διοίκησης Πειραιώς, με νέα συνάντηση που υπήρξε την Τρίτη για τη σύναψη νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Τράπεζα.

Παρότι υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουλίου για την υπογραφή της νέας σύμβασης, η Τράπεζα αρνείται να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων, με τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για «σκληρή» διαπραγμάτευση. Σήμερα Πέμπτη σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει νέα συνάντηση εργαζομένων και Διοίκησης.

Οι συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς σημειώνουν σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση: «Συνεχίζουμε αταλάντευτα με τη δυναμική και τη στήριξη όλων των εργαζομένων μακριά από επικοινωνιακούς λαϊκισμούς και ατελέσφορες νομικές παραδοξολογίες που αλλάζουν έκφορα ανάλογα με τη φάση της Σελήνης».

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς διεκδικούν:

  • Προστασία και η θωράκιση της εργασίας μας στην Τράπεζα, από το businessplan και τη συρρίκνωση: για τους εργαζόμενους στα καταστήματα που σχεδιάζεται να κλείσουν, η υποχρέωση για επανακατάρτιση του προσωπικού σε νέα αντικείμενα και θέσεις εργασίας με τη δυνατότητα και επιλογή της τηλεργασίας ή την μετακίνησή τους σε κοντινά καταστήματα.
  • Συνεχής και ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση όλου του Προσωπικού, με προτεραιότητα στο Προσωπικό, όπου οι θέσεις και τα αντικείμενα εργασίας μεταβάλλονται, ή κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση σε νέα αντικείμενα και ρόλους που απαιτεί η νέα τραπεζική.

Καθώς επίσης και:

  1. Μη συμψηφισμός των αυξήσεων της Κλαδικής Σύμβασης και των Επιχειρησιακών Συμβάσεων στο Προσωπικό με υπέρτερες αποδοχές.
  2. Έκτακτη κατ’ έτος οικονομική ενίσχυση σε όλο το Προσωπικό, για την προστασία του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης, λόγω του ιστορικά αυξημένου πληθωρισμού.
  3. Θεσμοθέτηση αμοιβών σε ειδικούς ρόλους και σε θέσεις ευθύνης: Διευθυντής, Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος, Personal, UpperMass, Σύμβουλου Μικρών Επιχειρήσεων κλπ.
  4. Αύξηση του ποσοστού καταβολής της Τράπεζας στο Τ.Ε.Α. και η ενδυνάμωση των παροχών υγείας.
  5. Αύξηση των αμοιβών και παροχών που ισχύουν ήδη με τις επιχειρησιακές συμβάσεις
  6. Αύξηση του επιδόματος βάρδιας και θεσμοθέτηση επιστημονικού επιδόματος σε αποφοίτους σχολών που παρέχουν επαγγελματική ισοτιμία.

πηγή: https://www.aftodioikisi.gr/