Πολύωρη συνάντηση στο υπ. Ναυτιλίας για τα αιτήματα των εργαζομένων της Cosco

Συνάντηση με εκπροσώπους της εργοδοσίας (Cosco- ΣΕΠ A.E.-Dport) των εργαζομένων και φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Ναυτιλίας μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα αιτήματα των εργαζομένων στις δυο προβλήτες της Cosco.

Mετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Πλακιωτάκης δήλωσε: «Ως υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναλάβαμε την πρωτοβουλία συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά με στόχο να εξελιχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των πλευρών ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων, προς όφελος του ελληνικού και ευρωπαϊκού εμπορίου, της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα, όπως η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, καθώς και εκκρεμείς διαδικασίες που αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν. Επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, με εξασφαλισμένη την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού, όπου θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και μέσα σε ένα πλαίσιο ειλικρινούς διαπραγμάτευσης να υπάρξει θετική κατάληξη. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες, διευκολύνοντας το διάλογο για όλες τις πλευρές».

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ ανέπτυξαν με επιχειρήματα τα αιτήματά τους τα οποία διεκδικούν εδώ και πολλούς μήνες, όπως την υπογραφή ΣΣΕ που να συμπεριλαμβάνει τις προσαυξήσεις των νυχτερινών, αργιών και Σαββατοκύριακων, την ένταξη όλων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Η εργοδοσία από την πλευρά της άκουσε εργαζόμενους και φορείς και αναμένεται να καταθέσει τη νέα της πρόταση στις 6 Μαΐου. Αυτή θα αξιολογήσουν οι εργαζόμενοι και θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

πηγή: efsyn.gr – Χριστίνα Παπασταθοπούλου