Γιώργος Πετρόπουλος / Επιβεβλημένη για την επιβίωση των εργαζομένων η αύξηση του μισθού

«Αν παραμείνει ο υψηλός πληθωρισμός, οι εργαζόμενοι θα υποστούν μεγαλύτερη μείωση από αυτή που έγινε τον πρώτο χρόνο των μνημονίων»  

«Με την αυριανή πανεργατική εικοσιτετράωρη απεργία, οι εργαζόμενοι θα εκφράσουν την υπαρξιακή αγωνία τους για το μέλλον και για το γεγονός ότι δεν βγάζουν το μήνα με τους μισθούς τους», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος.
 
«Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο από το 2011 έχουν υποστεί μεσοσταθμικά 38% μείωση των μισθών τους. Καταργήθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και τους περικόπηκε ένα μεγάλο ποσοστό από το μισθό τους, χωρίς να έχει αποκατασταθεί καμία απώλεια από τότε. Δεν μιλάμε πλέον για μισθολογική αξιοπρέπεια αλλά για διασφάλιση των όρων επιβίωσής τους. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στην Ελλάδα είναι οι φτωχότεροι εργαζόμενοι στην Ευρώπη. Μόνο στην Βουλγαρία είναι φτωχότεροι. Όλες  οι χώρες που βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης κατάφεραν και αποκατέστησαν τους μισθούς, σχεδόν στο ύψος της προ κρίσης μισθολογικής κατάστασης. Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση αφού παραμένει και σήμερα καθηλωμένη σε πολύ χαμηλούς μισθούς.  
 
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από την απογραφή, το 27% των εργαζομένων στο δημόσιο είναι με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, είναι δηλαδή συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις. Στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εργολαβίες που άνθισαν ξανά επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Όταν λέμε σήμερα ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων στο δημόσιο έχουν  επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, αντιλαμβανόμαστε την ανυπαρξία εργασιακής ασφάλειας που λέγαμε ότι υπήρχε στο δημόσιο, ενώ έχει και πολύ χαμηλούς μισθούς.
 
Η αυριανή απεργία, αναμφίβολα είναι ένα πολιτικό γεγονός. Είναι η πρώτη απεργία μετά από πολλά χρόνια η οποία προτάσσει ως κεντρικό αίτημα την αύξηση του εισοδήματος, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αποδείχθηκε ότι οι αγορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων και ότι θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής.  
 
Τα περίφημα οικονομικά trickle down απέτυχαν και είναι ξεκάθαρο ότι η επιμονή της κυβέρνησης σε αυτά, συνιστά πολιτικό επαρχιωτισμό καθώς την ίδια ώρα άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει διαφορετική πολιτική.  Άρα θα πρέπει να γίνει η αναδιανομή του πλούτου από πάνω προς τα κάτω και όχι από κάτω προς τα πάνω, όπως κάνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

ΠΗΓΗ: avgi.gr