Δέδες Λιώνης: Aπεργούμε στις 6 Απρίλη, βάζουμε  τίτλους τέλους στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης

Την Τετάρτη 6 Απρίλη οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά θα βρεθούμε στον δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων. Σε ένα τοπίο που ασφαλώς επικαθορίζεται από την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που φέρνει τεκτονικές αλλαγές στον κόσμο, όπως τον γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, η απεργιακή κινητοποίηση παίρνει άλλα χαρακτηριστικά.

Είναι αλήθεια, ότι πολλοί θα ήθελαν να τελειώσουν με τον συνδικαλισμό, τις συλλογικές μορφές οργάνωσης της εργασίας, τις διεκδικήσεις.

Η κυβέρνηση προεξάρχοντος του πρωθυπουργού κωφεύει στην αδυναμία των εργαζόμενων να «βγάλουν» τον μήνα. Αντίθετα πιστεύει ο ίδιος και όσοι κανοναρχούν τον δημόσιο λόγο, ότι η κρίση μετατράπηκε σε ευκαιρία. Κρίση πολυεπίπεδη που έχει καταβαραθρώσει όχι μόνο τους όρους ζωής των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων αλλά παρουσιάζεται περίπου σαν φυσικό φαινόμενο σε όλες της τις διαστάσεις.

Έτσι η υγειονομική κρίση και η θλιβερή πρωτιά σε απώλειες δεν είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής αλλά ζήτημα «ατομικής ευθύνης». Η καταλήστευση του εισοδήματος παρουσιάζεται σε πλήρη διαστρέβλωση ως αύξηση καταθέσεων την ίδια στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα παραμένουν καθηλωμένοι σε επίπεδα του 2010, οδηγώντας σε πραγματική απώλεια της τάξης του 40%. Οι δημόσιοι πόροι δεν έχουν κατευθυνθεί με ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει και την ανάταξη του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά σε τσέπες ημετέρων για παράδειγμα με το πάρτι των απευθείας αναθέσεων που έχει στηθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια. Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια αποτελεί το κύμα ακρίβειας κι οι αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα, βασικά είδη διατροφής, που παρουσιάζονται πάλι ως εξωτερικό φαινόμενο αδύνατο περίπου να αντιμετωπιστεί. Η αλήθεια είναι πως πραγματικά ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει συνολικά τον οικονομικό κύκλο, αλλά η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση δείχνει για ποιους πραγματικά ενδιαφέρεται και ποιους θέλει να προστατεύσει.

Η 6η Απρίλη μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια καινούρια πορεία από την δική μας πλευρά. Μπορούμε να δείξουμε, ότι ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε με τον δικό μας μαζικό και ειρηνικό τρόπο αναφαίρετα δικαιώματα που αυτή η κυβέρνηση με όπλο την συνολική αντιμεταρρυθμιστική της ατζέντα επιδιώκει να ξεθεμελιώσει όπως το δικαίωμα στην απεργία με τον αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη. Με τους αμέτρητους διορισμούς ημετέρων και golden boys με αποδοχές που αποτελούν πρόκληση για όλους όσους έχουν την «ατυχία» να βιοπορίζονται από τον μισθό τους.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο υπουργείο πολιτισμού σ΄ αυτή την συγκυρία έχουμε ένα επιπλέον λόγο για συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση. Αυτές τις μέρες η υπουργός πολιτισμού προωθεί με νομοσχέδιο την αποκοπή των πέντε μεγαλύτερων κρατικών μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους. Κωφεύει στις εκκλήσεις Ελλήνων επιστημόνων που τίμησαν με το πολυετές επιστημονικό τους έργο την πολιτιστική μας κληρονομιά. Κωφεύει στις εκκλήσεις επιστημόνων από το εξωτερικό. Κωφεύει στην καθολική άρνηση των ίδιων των εργαζομένων στα μουσεία. Επιδιώκει να μετατρέψει τα μουσεία σε μαριονέτες της κυβέρνησης με διορισμένα όργανα διοίκησης από την ίδια, διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του συνολικού σχεδίου διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό τους ρόλο, ανοίγει διάπλατα την λεωφόρο για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων λειτουργιών τους.

Στην απεργία μαζί με τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είμαστε και εμείς προσθέτοντας το δικό μας αίτημα για την δημόσια διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, γιατί έχουμε βαριά την ευθύνη ό,τι κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές να το κληροδοτήσουμε ακέραιο και επαυξημένο στις επόμενες.

* Ο Δέδες Λιώνης  είναι πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

πηγή: left.gr