Διονύσης Τεμπονέρας: Εκκρεμείς συντάξεις – Η μεγάλη αποτυχία Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», τον Φεβρουάριο του 2022 εκδόθηκαν 22.425 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης και πληρώθηκαν 731 προσωρινές συντάξεις, ενώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, είχαν εκδοθεί 26.981 οριστικές και 965 προσωρινές συντάξεις. Ήδη δηλαδή, ο ρυθμός έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων, επιβραδύνεται.

Πίσω, στον όχι και τόσο μακρινό, Δεκέμβρη του 2021, ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Βρούτσης δήλωνε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, (στον σταθμό ALPHA 98,8) σε σχέση με τις χιλιάδες εκκρεμότητες, στις συντάξεις: «θα έχουμε τελειώσει στο τέλος του 2021, με τις εκκρεμείς συντάξεις. Δεσμεύομαι ότι, από τον Δεκέμβρη του 2021, το 85% των νέων συντάξεων, θα εκδίδεται σε λίγα δευτερόλεπτα».

Λίγες μέρες μετά (στις αρχές του 2021), ο κ.Βρούτσης «ανασχηματίστηκε» και την θέση του, στο Υπουργείο Εργασίας, ανέλαβε ο νυν υπουργός κ.Χατζηδάκης. Λίγους μήνες, αφότου ανέλαβε ο νέος Υπουργός και αφού απέκτησε πλήρη «εικόνα» του προβλήματος, δήλωνε σε συνέντευξή του(στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου): «Τον Ιούνιο του 2022, δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις».

Ο κ.Χατζηδάκης παρουσίασε έκτοτε, ένα project, που περιελάμβανε την συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, την πρόσληψη συμβασιούχων και συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, την δημιουργία «πύργου ελέγχου» για την εποπτεία, της προόδου της έκδοσης των συντάξεων και άλλες παρόμοιες δράσεις.

Σχεδόν 1,5 χρόνο, μετά τις σχετικές πρωτοβουλίες και φθάνοντας πια κοντά, στο «σημείο μηδέν», για την επίτευξη του στόχου (6ος/2022), μπορούμε με απολυτή βεβαιότητα, να ισχυριστούμε ότι, ο κ.Χατζηδάκης και η κυβέρνηση συνολικά, απέτυχε να εκπληρώσει το συγκεκριμένο στόχο.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

1. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, είναι 118.269 (83.000 περίπου ληξιπρόθεσμες). Σημειωτέον ότι, η κυβέρνηση, «ανακάλυψε» το αριθμητικό τρικ, των ληξιπρόθεσμων συντάξεων (νοούνται οι αιτήσεις για τις οποίες παρήλθε ένα τρίμηνο χωρίς να έχει γίνει η απονομή της οριστικής σύνταξης) για να μπορεί να εμφανίζει, μια καλύτερη εικόνα στα νούμερα.

2. Οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, είναι 123.792 (96.546 ληξιπρόθεσμες), χωρίς ουσιαστικά να έχει υπάρξει καμία πρόοδος, τον τελευταίο χρόνο.

3. Οι εφάπαξ παροχές, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2021, ήταν 11.647, εκ των οποίων, οι 5.930 ήταν ληξιπρόθεσμες.

4. Επιπλέον, εκκρεμούν άλλες 55.000 «παράλληλες» συντάξεις, που δεν καταγράφονται στις εκκρεμότητες, καθώς χιλιάδες διπλο-ασφαλισμένοι (μηχανικοί του δημοσίου, γιατροί κλπ) έχουν λάβει την κύρια σύνταξή τους, αλλά όχι την σχετική προσαύξηση, που ανέρχεται συνήθως, σε εκατοντάδες ευρώ ανά μήνα.

5. Τέλος, στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ο ΕΦΚΑ δεν υπολογίζει(για λόγους ανεξήγητους) επιπλέον 27.000 εκκρεμείς συντάξεις, που περιλαμβάνουν χρόνο σε ασφαλιστικό φορέα ξένου κράτους(συντάξεις εξωτερικού).
Με βάση τα ανωτέρω, δημιουργείται σήμερα, ένα «στοκ» 330.000 συντάξεων σε εκκρεμότητα.

Μπορεί όμως η κυβέρνηση να «προλάβει το τρένο» και να διεκπεραιώσει τις 83.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, μέχρι το τέλος Ιουνίου;

Η απάντηση, δυστυχώς για τους συνταξιούχους, είναι και πάλι αρνητική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», τον Φεβρουάριο του 2022 εκδόθηκαν 22.425 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης και πληρώθηκαν 731 προσωρινές συντάξεις, ενώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, είχαν εκδοθεί 26.981 οριστικές και 965 προσωρινές συντάξεις. Ήδη δηλαδή, ο ρυθμός έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων, επιβραδύνεται.

Στο σύστημα, παρά την μείωση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, μπαίνουν κατά μέσο όρο 17.000-18.000 αιτήσεις, σε μηνιαία βάση, κάτι που σημαίνει ότι, ακόμα και αν ως δια μαγείας όλοι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, σταματούσαν να υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη, αύριο το πρωί, τότε και πάλι ο ΕΦΚΑ δεν θα μπορούσε να διεκπεραιώσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, του τρέχοντος έτους. Αυτό συμβαίνει διότι, δεν είναι πλέον εφικτό, να εκδίδονται περισσότερες από 20.000-22.000 αποφάσεις ανά μήνα, ακόμα και αν επιστρατευτούν όλα τα εργαλεία, που διαθέτει ο φορέας.

Και όλα αυτά, ισχύουν φυσικά, μόνο για τις κύριες συντάξεις, που μπλοκάρουν την έκδοση των επικουρικών συντάξεων (απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθεί μια επικουρική σύνταξη είναι να έχει βγει η απόφαση της κύριας) αλλά και των εφάπαξ παροχών.
Η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη, από την εξέλιξη αυτή. Πέρασε «κάτω από τον πήχη» που η ίδια έθεσε, διότι αρνήθηκε ιδεοληπτικά, να αποδεχτεί τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος εξαρχής(έλλειψη προσωπικού, άθλιες υλικοτεχνικές υποδομές, μη σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα και έλλειψη δια-λειτουργικότητας).

«Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις συντάξεις δεν σχετίζεται με το προσωπικό» έλεγε πριν από 2 έτη ο κ.Βρούτσης. «Οι πιστοποιημένοι ιδιώτες θα λύσουν το πρόβλημα», δήλωνε πριν από ένα χρόνο ο κ.Χατζηδάκης. Ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Εργασίας (22.1.2021) δήλωνε:

«Αποτελεί μία κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το Υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια». Η κυβέρνηση αποτυγχάνει συνολικά.

Η κυβέρνηση απέτυχε έναντι των προεκλογικών της δεσμεύσεων και αυτό το πληρώνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, που στην δύσκολη, λόγω του πολέμου και της ακρίβειας, συγκυρία, δεν έχουν ούτε καν τα προς το ζην, παρά το γεγονός ότι, πλήρωναν εισφορές για 40 και 50 χρόνια.

Αυτή η αποτυχία, φέρει τελικά ακέραια, την σφραγίδα του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ.Κυριάκου Μητσοτάκη.

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr