Πάτρα-Νοσοκομεία: Το προσωπικό εκλιπαρεί για μια μέρα άδεια

Η μη κάλυψη των κενών που δημιούργησε η αναστολή εργασίας που επεβλήθη στο ανεμβολίαστο προσωπικό, έχει επιβαρύνει σε μέγιστο βαθμό το προσωπικό που στελεχώνει σήμερα τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα

Μαρίνα Ριζογιάννη

Εκλιπαρούν τα μέλη του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων για μία μέρα ξεκούρασης ώστε να μπορέσουν να πάρουν δυνάμεις και να συνεχίσουν το έργο τους.

Δύο χρόνια διαρκούς μάχης και αποδεκατισμένο πλέον, λόγω αναστολών και ασθενειών, το εναπομείναν προσωπικό στα νοσοκομεία εργάζεται νυχθημερόν χωρίς ρεπό – για άδεια δεν τίθεται καν ζήτημα – να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχει απίστευτη πίεση σε μία περίοδο που καλπάζει η ‘’Ομικρον’’ και η ‘’Δέλτα’’ συνεχίζει να μας δίνει πολύ σοβαρά περιστατικά. Το προσωπικό μας το έχουμε τεντώσει σαν λάστιχο μέχρι εκεί που δεν πρέπει. Υπάρχει υπερκόπωση. Το προσωπικό παρακαλάει για μία μέρα να ξεκουραστεί. Σε κάθε κλινική όταν υπάρχει ένας θετικό περιστατικό δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν του να καλούμε το συνάδελφο που έχει ρεπό μετά από βάρδια να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Οι κλινικές κορονοϊού είναι υποστελεχωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν να έρχονται κάποια άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν» μας περιγράφει η τομεάρχης νοσηλευτικής διεύθυνσης ΠΓΝΠ – Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Αγγελική Δημοπούλου.

Αυτή τη στιγμή, στο ΠΓΝΠ είναι 60 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού σε αναστολή και 8 σε ασθένεια λόγω κορονοϊού. «Ευτυχώς έχουμε λίγα κρούσματα μεταξύ των συναδέλφων κι αυτά κολλάνε στην κοινότητα, όχι στο νοσοκομείο. Αυτό δείχνει πόσο καλά εκπαιδευμένο και προσεκτικό είναι το προσωπικό μας στην τήρηση των μέτρων» παρατηρεί η κ. Δημοπούλου.

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ  ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ

Ακόμα πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες εργασίας του βοηθητικού προσωπικού (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων κ.ά.).
«Εχουμε σε αναστολή 10 τραυματιοφορείς και δεν έχει έρθει κανένας για να τους αντικαταστήσει. Πολλές φορές κόβουμε τα ρεπό για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, Κάποιοι από αυτούς είναι επικουρικό προσωπικό που λήγει η σύμβασή τους στις 31 Μαρτίου. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουν την υπερεργασία, δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό που τους οφείλονται και επιπροσθέτως έχουν και την εργασιακή ανασφάλεια. Υπάρχει ο φόβος να βρεθούν ξαφνικά στον δρόμο και να χάσουν και τα εργασιακά τους δικαιώματα» τονίζει η κ. Δημοπούλου.

πηγή: pelop.gr