Καταγγελία του ΔΣ του ΕΕΤΕ για το ΕΜΣΤ: «Αυτούς ξέρουμε, αυτούς θέλουμε και από αυτούς αγοράζουμε έργα τέχνης»! 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΕΤΕ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / ΕΜΣΤ: «Αυτούς ξέρουμε, αυτούς θέλουμε και από αυτούς αγοράζουμε έργα τέχνης»! 

Μόνο ως κοινωνική αναλγησία, περιφρόνηση για τους 6700 εικαστικούς  καλλιτέχνες, μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του ΔΣ του ΕΜΣΤ, το οποίο με εισήγηση της νέας διευθύντριας κ. Γρέγου, προχωρά  σε επιλεκτική αγορά έργων τέχνης από το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης του ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και ειδικότερα για τη στήριξη της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, συνολικού ύψους  210.000 ευρώ, η οποία του δόθηκε στις 2 Ιουνίου του 2020. 

Να υποθέσουμε ότι η νέα  καλλιτεχνική διευθύντρια κ. Γρέγου και το ΔΣ του ΕΜΣΤ,  δεν έχουν αντιληφθεί τον σκοπό για τον οποίο το ΥΠΠΟΑ –όπως εξήγγειλε- έδωσε την έκτακτη επιχορήγηση; 

Η έκτακτη αυτή επιχορήγηση περιέγραφε τον επιμερισμό του ποσού στις εξής δράσεις:

  1. 80.000 € για την αγορά έργων τέχνης που θα εμπλουτίσουν τις συλλογές του Μουσείου.
  2. 80.000 € για την ανάθεση παραγωγής έργων σε καλλιτέχνες.
  3. 50.000 € για την παραγωγή ψηφιακών δράσεων.

Δηλαδή δόθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού κάποια χρήματα, που ουσιαστικά  είναι μια ελάχιστη «σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών» των εικαστικών Καλλιτεχνών,  την οποία μάλιστα το ΕΜΣΤ όχι μόνο μέχρι σήμερα –ενάμιση χρόνο μετά- δεν έχει διανείμει, αλλά και αποφασίζει να την χρησιμοποιήσει και έξω από τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκε, για τον εμπλουτισμό των συλλογών του και μόνο και μάλιστα με τα λεχθέντα κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΜΣΤ:   «Αυτούς ξέρουμε, αυτούς θέλουμε και από αυτούς αγοράζουμε έργα τέχνης»!… 

Ούτε καν συζήτησαν την πρόταση του ΕΕΤΕ να γίνει  ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους καλλιτέχνες,  θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια για την συμμετοχή τους  στην αγορά έργων τέχνης από το ΕΜΣΤ. 

Δυστυχώς, με εισήγηση της νέας διευθύντριας του ΕΜΣΤ κ. Γρέγου, αποφάσισαν την επιλεκτική αγορά έργων τέχνης μόνο από εννέα (9) καλλιτέχνες, εκ των οποίων μόνο οι τρεις είναι μέλη του  ΕΕΤΕ! 

Η  προκλητική αυτή απόφαση, μόνο ως δείγμα γραφής μπορεί να χαρακτηριστεί για το τι πρόκειται να  ακολουθήσει, μιας και ευθέως ξεκαθάρισε η κ. Γρέγου στο ΔΣ του ΕΜΣΤ ότι και στο δεύτερο ποσό των 80.000 ευρώ για ανάθεση παραγωγής καλλιτεχνικού έργου θα ακολουθηθεί, η ίδια επιλεκτική μέθοδος αγοράς έργων τέχνης! 

Όσον  αφορά το τρίτο μέρος της επιχορήγησης του ΥΠΠΟΑ των 50.000 ευρώ για την παραγωγή ψηφιακών δράσεων, μόνο εκτός τόπου και χρόνου, μπορεί να χαρακτηριστεί η εισήγηση της κ. Διευθύντριας,  η οποία αναφέρθηκε σε παραγωγή ψηφιακού περιοδικού του ΕΜΣΤ, στο οποίο θα αναπτύσσονται οι απόψεις για την Σύγχρονη τέχνη ή  θα αγοραστεί «από έναν (1) καλλιτέχνη υψηλού επιπέδου ένα (1) υπέροχο ψηφιακό έργο»!   

Απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση, στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, οι οποίοι εποπτεύουν το ΕΜΣΤ να παρέμβουν, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο σκοπός για τη στήριξη της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή του ΔΣ του ΕΜΣΤ δεν μπορεί να εκτελεστεί τώρα και για τεχνικούς λόγους, μιας και το ποσό των 210.000 ευρώ αφορά το 2020. Για να ενταχθεί σε προϋπολογισμό άλλου έτους (π.χ. 2022) απαιτείται η αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Για το 2022 μπορεί να υποβληθεί αίτημα αναθεώρησης από το ΕΜΣΤ από την 1/4/2021 και μετά, πράγμα που δεν έχει γίνει. Άρα η χρήση της επιχορήγησης θα μπορέσει να γίνει μετά από την έγκριση της αναθεώρησης που θα δώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με άλλα λόγια… τα χρήματα θα φτάσουν στους όποιους καλλιτέχνες άγνωστο πότε. 

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ενίσχυση προς τον Πολιτισμό, θα πρέπει να είναι αξιόλογη, διαρκής και «θεραπεύουσα» ουσιαστικά τους θιγόμενους από τις οικονομικές καταστάσεις καλλιτέχνες, που σημαίνει μια άλλη προσέγγιση του θέματος της στήριξης της Τέχνης και των ανθρώπων της.  

Το ΕΜΣΤ είναι δημόσιο Μουσείο και οφείλει να ασκεί έργο με διαφανείς και ισότιμους για όλους τους Καλλιτέχνες όρους και όχι να λειτουργεί ως ιδιωτικό. 
 

Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ

Η Πρόεδρος                                     Η Γενική Γραμματέα
Εύα Μελά                                         Βικτώρια Νταρίλα