Διονύσης Τεμπονέρας: Η έκδοση των συντάξεων από ιδιώτες και η κατάργηση του κράτους

Στις 3 Δεκεμβρίου τελικά, δεν κρίνεται μόνο η εμπλοκή των πιστοποιημένων ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων. Κρίνεται, αν στο μέλλον, θα έχουμε ιδιωτική αστυνομία, δικαιοσύνη, αν θα έχουμε την επαναφορά των «τελώνηδων», όσον αφορά την είσπραξη των φορολογικών υποχρεώσεων κλπ.

Στις 3 Δεκεμβρίου, την ερχόμενη Παρασκευή, θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση ακυρώσεως, που έχουν καταθέσει οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να κριθεί αντισυνταγματική, η εμπλοκή των ιδιωτών, στην έκδοση των συντάξεων.

Η αίτηση αναστολής κατά της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, του κ.Χατζηδάκη, που κατέθεσαν οι προσφεύγοντες, δεν ευδοκίμησε, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι, «δεν συντρέχουν λόγοι αντισυνταγματικότητας της υπουργικής απόφασης, που είχε επικαλεστεί η πλευρά των εργαζομένων». Αντίθετα, κρίθηκε ότι, «λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτρέπουν την ανάθεση της έκδοσης των συντάξεων σε ιδιώτες» ώστε να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση, στην απονομή των συντάξεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν στις αποφάσεις τους ότι, «λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, η οποία θέτει ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασφαλισμένων, κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, ενώ η βλάβη που επικαλούνται οι αιτούσες Ομοσπονδίες, συνιστάμενη στην επιβάρυνση των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ με πρόσθετα καθήκοντα, πέραν του ότι προβάλλεται αορίστως, δεν παρίσταται δυσχερώς επανορθώσιμη».

Με απλά λόγια, το ΣτΕ «υπερασπίστηκε» (προσωρινά), την απόφαση της κυβέρνησης για την εμπλοκή των ιδιωτών, βάζοντας ως «ασπίδα» απέναντι στους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ, τους ασφαλισμένους και υποψηφίους συνταξιούχους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα, λόγω των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων.

Αν το συγκεκριμένο σκεπτικό επί της αίτησης αναστολής, επαληθευτεί την επόμενη Παρασκευή και στην Ολομέλεια, τότε θα μιλάμε, για «συνταγματικό πραξικόπημα».

Το ΣτΕ αγνόησε παντελώς στην απόφασή του, τις χρόνιες παθογένειες και τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνόντων, που οδήγησαν τον e-ΕΦΚΑ στη σημερινή κατάσταση και τους λόγους για τους οποίους γιγαντώθηκαν, οι εκκρεμότητες στις συντάξεις.

1. Δεν εξέτασε καθόλου, την μείωση προσωπικού, που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία, την τελευταία μνημονική δεκαετία και η οποία, οδήγησε στη συρρίκνωση του προσωπικού, του φορέα σε ποσοστό, που αγγίζει το 40%.

2. Δεν εξέτασε, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και την τρομακτική καθυστέρηση σε υλικοτεχνικές και ψηφιακές υποδομές, που κατάντησαν τον e-ΕΦΚΑ, «αραχνιασμένο γίγαντα».

3. Δεν εξέτασε καθόλου, τον περιορισμό των δαπανών, για την δημόσια κοινωνική ασφάλιση και την σταδιακώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων, που οδηγεί σε απαξίωση τον e-ΕΦΚΑ.

4. Δεν εξέτασε, τα αλλεπάλληλα νομοθετικά «πειράματα» των τελευταίων 30 ετών, που δημιούργησαν ένα δαιδαλώδες νομοθετικό σταυρόλεξο, για μια διαδικασία, που θα έπρεπε να είναι υπόθεση μερικών δευτερολέπτων.

5. Δεν εξέτασε, τον συνεχή ακρωτηριασμό του φορέα που σιγά σιγά χάνει κρίσιμες αρμοδιότητες και ευθύνες, οι οποίες με βάση το Σύνταγμα, είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

6. Δεν εξέτασε, την έναρξη λειτουργίας από 1.1.2022 του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης(ΤΕΚΑ) που θα τζογάρει τις εισφορές των ασφαλισμένων στα διεθνή χρηματιστήρια, θέτοντας σε κίνδυνο τον κόπο και τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, στερώντας από τον e-ΕΦΚΑ την βασική πηγή χρηματοδότησης.

7. Δεν εξέτασε, αν η κυβέρνηση, είχε εναλλακτικές λύσεις, στην κατεύθυνση της στήριξης του e-ΕΦΚΑ με έμψυχο δυναμικό και αξιοπρεπείς υποδομές.

8. Δεν εξέτασε, τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται περισσότεροι από 5.000 υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, με ταβάνια να στάζουν, δίχως πρόσβαση στο internet, μεταφέροντας τους συνταξιοδοτικούς φακέλους με καροτσάκια του super market κλπ.

9. Δεν εξέτασε, ποια θα είναι η οικονομική αιμορραγία των ασφαλισμένων, που θα αντιμετωπίσουν την εξής πρόκληση: «Θες να βγει γρήγορα η σύνταξη; Θα πληρώσεις και μάλιστα αδρά». Το επιχείρημα ότι πληρώνει ο e-ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων, διατυπώνεται μόνο από άσχετους με το αντικείμενο, οι οποίοι αγνοούν ότι, οι ιδιώτες προφανώς και ζητούν επιπλέον αμοιβή.

10. Δεν εξέτασε τέλος, ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς ποτέ ο νόμος και η εξουσιοδοτική υπουργική απόφαση, δεν ανέφερε ότι: οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα περάσουν μια τυπική εκπαίδευση λίγων ημερών, ότι θα αναλαμβάνουν μόνο τις «εύκολες» περιπτώσεις(όχι συντάξεις Δημοσίου, διαδοχικές, παράλληλες πολλαπλές, συντάξεις εξωτερικού κλπ), ότι οι κίνδυνοι για λάθη και παραλείψεις ενδέχεται να δημιουργήσουν ακόμα και βιομηχανία πλαστών συντάξεων κλπ.

11.Το πιο σημαντικό και απογοητευτικό συνάμα για το ΣτΕ όμως, είναι ότι, δεν εξέτασε, το νομικό προηγούμενο που δημιουργεί, η συγκεκριμένη απόφαση:

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του κράτους και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων, του στενού πυρήνα του, σε ιδιώτες, επιφυλάσσει μόνο δεινά ,για τους πολίτες. Δεινά, τα οποία δεν θα «απολάυσουν» οι πιο εύποροι και οι ανώτερες εισοδηματικές τάξεις. Είναι γνωστό άλλωστε ότι, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν περνούν ούτε απ έξω, από το πρώην ΙΚΑ. Οι φτωχές λαϊκές τάξεις, είναι εκείνες που θα κληθούν να πληρώσουν τεράστια ποσά, για να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται, καθώς παραφράζοντας τον Πρωθυπουργό, θα έλεγε κανείς ότι, «είναι πλήρως εξαρτώμενοι από τη σύνταξη τους».

Ο ακρωτηριασμός του e-ΕΦΚΑ, συνδέεται άμεσα με την νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει …τα πάντα. Είναι γνωστό ότι, οι ζηλωτές των ιδιωτικοποιήσεων, αφού ξεπούλησαν τις δημόσιες υποδομές, τον υλικό και άυλο πλούτο της χώρας, στρέφονται τώρα στην προσπάθεια να «προπληρωθούν» την μελλοντική υπεραξία των εργαζομένων, τις μελλοντικές εισφορές τους, τελικά δηλαδή, τον ίδιο μισθό των επόμενων 40 ετών. Το κράτος, με την ιδιωτικοποίηση του e-ΕΦΚΑ, χάνει ένα κρίσιμο εργαλείο, κάθετης αναδιανομής του πλούτου, αντίστοιχο με αυτό της φορολογίας. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης, οι πιο ευάλωτοι, οι απόμαχοι της εργασίας, θα είναι αδύνατο να στηριχθούν και να επιβιώσουν με επιπλέον παροχές και έτσι θα αναγκάζονται, κάθε Χριστούγεννα, να περιμένουν τα «250άρια της ντροπής».

Στις 3 Δεκεμβρίου τελικά, δεν κρίνεται μόνο η εμπλοκή των πιστοποιημένων ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων. Κρίνεται, αν στο μέλλον, θα έχουμε ιδιωτική αστυνομία, δικαιοσύνη, αν θα έχουμε την επαναφορά των «τελώνηδων», όσον αφορά την είσπραξη των φορολογικών υποχρεώσεων κλπ.

Σε μια ιδιαίτερη συνθήκη, λόγω της πανδημίας, που όλα τα κράτη διεθνώς ,κατευθύνονται στην στήριξη της δημόσιας λειτουργίας του κράτους, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημοσίου χώρου, η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίζει παραδόξως, να …καταργήσει το ίδιο κράτος.

Ελπίζουμε, χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα υπερασπιστεί στις 3 του Δεκέμβρη, όχι τις συντάξεις και τον e-ΕΦΚΑ, αλλά στο όνομά τους, όλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά που τίθενται σε αμφισβήτηση.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος- Εργατολόγος

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr