25/12 Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Το μήνυμα της PSI

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να πιέσουμε για την επικύρωση και  εφαρμογή της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που αφορά τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Η πανδημία του covid-19 έφερε όσο ποτέ άλλοτε στην επιφάνεια το ζήτημα της έμφυλης βίας, είτε με την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας λόγω του περιορισμού μέσα στο σπίτι και της υποχρεωτικής τηλεργασίας, είτε με την χωρίς προηγούμενο διατάραξη που επέφερε μεταξύ ιδιωτικού και εργασιακού βίου και την ανάληψη μεγαλύτερου φόρτου από το μερίδιο της άμισθης, οικογενειακής εργασίας από τις γυναίκες εργαζόμενες.

Οι χώρες που επικύρωσαν την σύμβαση C190 της ΔΟΕ μέχρι στιγμής είναι η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Σομαλία, η Ναμίμπια, το Εκουαδόρ, η Ιταλία και  η Ελλάδα (στις 30 Αυγούστου 2021, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στον Γενικό Διευθυντή της ΔΟΕ τα έγγραφα επικύρωσης της Σύμβασης Προωθητικού Πλαισίου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, 2006, αρ. 187, και τη Σύμβαση για τη Βία και την Παρενόχληση – N.4808/2021).

Κάποιες χώρες έχουν δεσμευτεί δημόσια – στις πρόσφατες συζητήσεις που έγιναν στο φόρουμ Generation Equality στο Μεξικό –  για την επικύρωση και εφαρμογή της σύμβασης στο εθνικό τους δίκαιο, μεταξύ αυτών ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γαλλία, το ΗΒ, η Γερμανία, όμως στην παρούσα κατάσταση αυτό δεν επαρκεί.  Όπως τονίζει στο μήνυμα που απηύθυνε στους ηγέτες των χωρών, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας η Γ.Γ. της PSI, Rosa Pavanelli απαιτείται άμεση δράση με τη διαβούλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της κάθε χώρας, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία επικύρωσης αλλά συγχρόνως να ληφθούν όλα τα μέτρα για την εφαρμογή της σύμβασης  σε εθνικό πλαίσιο.

Οι οργανώσεις – μέλη μπορούν να κατεβάσουν το γραφικό υλικό και τα κείμενα για την υποστήριξη της εκστρατείας της PSI εδώ.

Άρθρο