Ενωτική Κίνηση Γεωπόνων – Εκλογές 2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 01/12 στις Περιφέρειες και στις 15/12 στην Αθήνα, καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στην Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια χρονική περίοδο που το ελληνικό δημόσιο, μετά από μνημόνια, λιτότητα και πανδημία, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.  Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με την καθημερινή εξαθλίωση του προσωπικού τόσο από τις χαμηλές αποδοχές όσο και από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας: άθλια κτίρια, υγειονομική ανασφάλεια, μη καταβολή αποζημιώσεων και υπερωριών κ.λ.π.. έχουν αποδιοργανώσει τη δημόσια διοίκηση και απαξιώσει το ελληνικό δημόσιο.

Δυστυχώς, η πολιτική και οι επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Η συνεχής συρρίκνωση του δημοσίου με την παραχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες και η μη ενίσχυση με προσωπικό ακόμη και κρίσιμων τομέων όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία αποδεικνύουν την ανάλγητη και εμμονική νεοφιλελεύθερη πολιτική αυτής της κυβέρνησης κατά του δημόσιου τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά. Αδιαφορώντας παντελώς και προκλητικά για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση της Ν.Δ., εφαρμόζει πολιτικές αναδιανομής σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και της αναδιάρθρωσης σε βάρος της μισθωτής εργασίας με κατάργηση μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα εμπεδώνει, εκμεταλλευόμενη το φόβο της ασθένειας και του θανάτου, μηχανισμούς επιτήρησης και ποινικοποίησης κάθε κοινωνικής δραστηριότητας.

Σε αυτή την πολιτική οφείλουμε, ενωμένοι, 

να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, πιστή στις αξίες της ελευθερίας, της κοινωνικής προόδου, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης αποτελεί την συνδικαλιστική ριζοσπαστική παράταξη των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων για την συσπείρωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, διεκδικώντας:

 • Πραγματικές αυξήσεις στο μισθό μας, τουλάχιστον κατά 10% και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 
 • Καθιέρωση του 7ωρου / 35ωρου για όλους τους εργαζόμενους.
 • Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
 • Άμεσες προσλήψεις γεωπόνων σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του αγροτικού τομέα και ειδικά στις ΔΑΟΚ και το ΥΠΑΑΤ.
 • Κατάργηση της ατομικής αξιολόγησης με τον τρόπο που επιβάλλεται από τη Διοίκηση, που στόχο έχει το δημόσιο υπάλληλο δημιουργώντας συνθήκες διώξεων και εργασιακής ανασφάλειας.
 • Αύξηση την ημερών εκτός έδρας σε 180 και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους συναδέλφους – ελεγκτές. Θέσπιση συστήματος προκαταβολής οδοιπορικών και άμεση καταβολή των οδοιπορικών, χωρίς καθυστερήσεις καθώς δεν είναι δυνατόν το υπηρεσιακό έργο του ΥΠΑΑΤ να «επιδοτείται» από τους μισθούς των γεωπόνων υπαλλήλων του δημοσίου.
 • Άμεση καταβολή υπερωριών για τους συναδέλφους που απασχολούνται πέραν του ωραρίου τους και ειδικά για τους ελεγκτές που διενεργούν ελέγχους κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
 • Αναγνώριση του καθεστώτος των ΒΑΕ σε όλους τους συναδέλφους που ασκούν επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες. 
 • Νομική κάλυψη σε όλους τους συνάδελφους που καθημερινά εκτίθενται από την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων τους, σε κακόβουλες μηνύσεις, με τεράστιο οικονομικό κόστος.
 • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους τους συναδέλφους σε σύγχρονα ασφαλή κτίρια.
 • Δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά όλων των συναδέλφων
 • Επίδομα φοίτησης για κάθε φοιτητή – παιδί συναδέλφου.

Προτρέπουμε και στηρίζουμε όλους τους εργαζόμενους/νες να ξεπεράσουν τους όποιους ενδοιασμούς και να κάνουν χρήση του δικαιώματος εμβολιασμού και να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό ενώ είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με απολύσεις και αναστολές εργασίας των εργαζομένων. Παράλληλα ζητάμε την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς χωρίς διακρίσεις με: 

– δωρεάν τακτικά self-test και rapid-test για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, 

– χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας – υγειονομικού υλικού (όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό κλπ.) σε σταθερή βάση,

– συνεχή καθαρισμό των χώρων εργασίας και ιδιαίτερα των κοινόχρηστων χώρων (χώροι υγιεινής, ανελκυστήρες κ.ά.),

– παρουσία γιατρού εργασίας,

-ενημέρωση στους χώρους εργασίας για τα οφέλη και την ασφάλεια του εμβολιασμού,

-αποτελεσματική διεύρυνση και οργάνωση της τηλεργασίας, με θέσπιση σαφούς και συμπαγούς πλαισίου ρύθμισης και κανόνων και όχι επιλεκτικής με ασαφής διατάξεις όπως συμβαίνει σήμερα σε όλο το δημόσιο τομέα όπου η κάθε υπηρεσία κάνει ότι καταλαβαίνει.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μόνο με τη συμμετοχή μας, ενωμένοι, μπορούμε να αντισταθούμε, να εξασφαλίσουμε νίκες και να υπερασπίσουμε την εργασία μας, τους μισθούς μας και τις δημοκρατικές ελευθερίες μας.

Καλούμε όλες και όλους που πιστεύουν στην ισότητα, την αλληλεγγύη, την δημοκρατία και την ελευθερία να ψηφίσουν και να στηρίξουν την ριζοσπαστική και προοδευτική συνδικαλιστική παράταξη 

 ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ