Ευρωκοινοβούλιο / Πρώτη νίκη για επαρκή κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό

Σε μια ιστορική ψηφοφορία η Επιτροπή EMPL του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σχέδιο Οδηγίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού Επαρκούς Κατώτατου Ευρωπαϊκού Μισθού στις χώρες της ΕΕ.

Το κατώτερο όριο για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60% του ακαθάριστου μέσου μισθού της Ευρώπης και το 50% του μέσου μισθού. Ό,τι δηλαδή ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα συνδικάτα

«Η συνέχεια της κρίσιμης αυτής μάχης θα δοθεί στη διαδικασία του θεσμικού διαλόγου ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες θεσμικές οντότητες της ΕΕ (Κομισιόν-Συμβούλιο-Κοινοβούλιο) όπου θα διαμορφωθεί η τελική μορφή της πρότασης για τη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

Όπως σημειώνει, «πέρα από τους αναγκαίους συμβιβασμούς, και επιμέρους σημεία, το αποτέλεσμα συνιστά ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης της ΕΕ από τις επικίνδυνες αντικοινωνικές λογικές του μισθολογικού ντάμπινγκ, και γενικότερα τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες της Δεξιάς, αλλά κι ένα δυναμικό εργαλείο κοινωνικής σύγκλισης και καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας, σύγκλιση που στη χώρα μας εμποδίζει η άρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει στην προγραμματισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστική αύξηση του Κατώτατου Μισθού και η απόφαση να την αντικαταστήσει με ένα συμβολικό «φιλοδώρημα» και αόριστες υποσχέσεις για το 2022».

>>>Αυτή η νίκη μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια για τη συμβολή μας, τη συμβολή του @SYRIZAEP και της @Left_EU στο αποτέλεσμα, και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τη μάχη για ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ.🔻— Kostas Arvanitis 🔻 (@kostarvanitis) November 11, 2021

«Η σημερινή νίκη μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια για τη συμβολή μας, τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της πολιτικής μας ομάδας της Αριστεράς/The Left στο αποτέλεσμα και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τη μάχη για ένα αύριο, ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζόμενους.

Ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, για περισσότερη κοινωνική Ευρώπη και λιγότερους «Καιάδες» για τους πιο αδύναμους, συνεχίζεται με νέες μάχες, νέες ρωγμές στο μέτωπο των κυρίαρχων δυνάμεων, νέες προτάσεις και νέες νίκες.

Συνεχίζουμε. Μαζί με τα συνδικάτα, που ο ρόλος τους ενισχύεται, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με τα δεκάδες εκατομμύρια ευρωπαίων που σύντομα θα έχουν ένα ακόμη όπλο ενάντια στην απειλή της ακραίας φτώχειας» τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης.

πηγή:avgi