Από την απεργία στη σύλληψη

Ακούγεται παράδοξο σωφρονιστικοί υπάλληλοι να συλλαμβάνονται, αλλά αυτό συνέβη, όταν οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών Αγ. Στεφάνου στην Πάτρα συμπεριφέρθηκαν ως εργαζόμενοι και απέργησαν! ● Ο λόγος, η εντολή της Σοφίας Νικολάου να κάνουν και μεταγωγές κρατουμένων, παρότι είναι υποστελεχωμένοι ● Σφοδρές αντιδράσεις από την ομοσπονδία τους, την ΑΔΕΔΥ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτοφανή αυταρχισμό.

Aκόμη μία μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας: σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, οι οποίοι απεργούσαν, συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης, κατηγορώντας τους για παράβαση καθήκοντος.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση ανάθεσης μεταγωγών κρατουμένων σε φρουρούς των φυλακών Πάτρας. Ουσιαστικά, οι υπάλληλοι έλεγαν «όχι» στην εντολή της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, να διενεργούν οι εξωτερικοί φρουροί τις μεταγωγές κρατουμένων και όχι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα στις φυλακές Διαβατών και Αγίου Στεφάνου. Μάλιστα, το Σωματείο και οι εμπλεκόμενοι έξι υπάλληλοι είχαν υποβάλει εγκαίρως έγγραφη αναφορά-υπόμνημα, όπου διατύπωναν ρητώς τις νόμιμες αντιρρήσεις τους για την εκτέλεση της απόφασης, ενώ η ΠΟΥΕΦ είχε κηρύξει απεργία και είχε υποβάλει αίτηση αναστολής της εντολής της Σοφίας Νικολάου.

Καταχειροκροτήθηκαν

Παρ’ όλα αυτά έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διατάχθηκαν την περασμένη Τρίτη από τον διευθυντή της φυλακής να προβούν σε έκτακτη μεταγωγή κρατουμένου σε νοσοκομείο και εκείνοι υπέβαλαν αναφορά βάσει του άρθρου 25 του Υπαλληλικού Κώδικα. Ο διευθυντής ανταπάντησε με μήνυση για παράβαση καθήκοντος, με αποτέλεσμα να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να συλληφθούν υπάλληλοι που απεργούσαν! Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Δυτικής Αχαΐας και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τον ορισμό τακτικής δικασίμου. Κατά την έξοδό τους από το Αστυνομικό Τμήμα καταχειροκροτήθηκαν από συναδέλφους τους, που δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η απάντηση της γενικής γραμματέως, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «κατά παρέκκλιση του νόμου στα καταστήματα κράτησης Πατρών και Θεσσαλονίκης οι μεταγωγές γίνονταν από αστυνομικές δυνάμεις και όχι από εξωτερικούς φρουρούς, όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα κράτησης. Ωστόσο, έπειτα από συνεχείς παρατάσεις από το 2003, η τελευταία χορηγηθείσα προθεσμία για να εκτελούνται τα εν λόγω καθήκοντα από την Ελληνική Αστυνομία έληξε στο τέλος του 2019. Το γεγονός ότι κατά παρέκκλιση του νόμου η Ελληνική Αστυνομία ασκούσε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα των εξωτερικών φρουρών δεν μπορεί να αποτελεί αιτιολογία για απεργιακές κινητοποιήσεις».

Δικαίωμα

Για «απαράδεκτη και βαθιά αντιδημοκρατική αντιμετώπιση» κάνει λόγο η ΠΟΥΕΦ και τονίζει: «Τέτοια στάση δεν έχει επιδείξει η Ελληνική Διοίκηση ούτε σε σκοτεινούς χρόνους, κι όμως συμβαίνουν σήμερα». Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ, καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «ενέργειες που αμφισβητούν ευθέως το δικαίωμά μας στην απεργία και στόχο έχουν την καταστολή και την τρομοκράτηση των εργαζομένων».

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Σπίρτζη και Διονύση Καλαματιανού, να προχωρούν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας από τον υπουργό «άμεσα εξηγήσεις για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα». Οι βουλευτές ρωτούν: «Καλύπτει τη γεν. γραμματέα, τη «γνωστή» κ. Νικολάου και τις αυταρχικές, αλλά και ανεύθυνες αποφάσεις της; Οι φυλακές χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός που άρχισε με τους κρατουμένους, τώρα αγγίζει τους υπαλλήλους των φυλακών. Ποιοι θα είναι οι επόμενοι;».

Για «απαράδεκτη και βαθιά αντιδημοκρατική αντιμετώπιση» κάνει λόγο η ΠΟΥΕΦ και τονίζει: «Τέτοια στάση δεν έχει επιδείξει η Ελληνική Διοίκηση ούτε σε σκοτεινούς χρόνους, κι όμως συμβαίνουν σήμερα». Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ, καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο «ενέργειες που αμφισβητούν ευθέως το δικαίωμά μας στην απεργία και στόχο έχουν την καταστολή και την τρομοκράτηση των εργαζομένων». Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Σπίρτζη και Διονύση Καλαματιανού, να προχωρούν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας από τον υπουργό «άμεσα εξηγήσεις για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα». Οι βουλευτές ρωτούν: «Καλύπτει τη γεν. γραμματέα, τη «γνωστή» κ. Νικολάου και τις αυταρχικές, αλλά και ανεύθυνες αποφάσεις της; Οι φυλακές χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός που άρχισε με τους κρατουμένους, τώρα αγγίζει τους υπαλλήλους των φυλακών. Ποιοι θα είναι οι επόμενοι;». 

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»:

Πρωτοφανές στην ιστορία του σωφρονιστικού συστήματος

Διδάκτωρ Νομικής, πρώην Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δεν έχει τέλος ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης. Μετά την προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει στις εκλογικές διαδικασίες της ΠΟΑΣΥ, ο αρμόδιος υπουργός και η γενική του γραμματέας βρήκαν νέο στόχο: τους απεργούς εξωτερικούς φρουρούς του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας. Για το δικαίωμά τους να απεργούν, μη εκτελώντας γνωστοποιηθείσες στη διοίκηση υπηρεσίες, μηνύθηκαν από εκπρόσωπο του υπουργείου. Ποτέ δεν έχει συμβεί ξανά αυτό στην ιστορία του σωφρονιστικού συστήματος. Η μαυρίλα των πέτρινων χρόνων της χώρας μας έχει συσκοτίσει τη σκέψη και τις αποφάσεις των ιθυνόντων. Ας τους μαζέψει κάποιος γρήγορα.

ΠΗΓΗ: ΕΦΣΥΝ-Γιώτα Τέσση