Μπαράζ εργολαβιών στον λόφο Φιλοπάππου και στο βάθος ιδιωτικοποίηση

Επαναφέρει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λόφου Φιλοπάππου ο δήμαρχος ΑθηναίωνΚώστας Μπακογιάννης σε αγαστή συνεργασία με την υπουργό ΠολιτισμούΛίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη ΑττικήςΓιώργο Πατούλη. Αξιοποιώντας, λοιπόν, την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων δια του αντιδημάρχου του, Χρήστου Τεντόμα, ο Κ. Μπακογιάννης απέσπασε χθες την έγκριση πλέγματος εργολαβιών ύψους 6,89 εκατ. ευρώ μέσα από προγραμματική σύμβαση διάρκειας 4 + 4 ετών!

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει σειρά παρεμβάσεων στον λόφο Φιλοπάππου, που αν και είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος, δεν θεωρείται ενιαίος. Έτσι, η αρχική σχεδίαση από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη αλλοιώνεται πλήρως, προκειμένου το έργο να σπάσει σε κομμάτια εργολαβιών. Παράλληλα, προβλέπεται πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του  υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι,  ο Δήμος Αθηναίων δεν θα έχει πλέον στον λόφο του Φιλοπάππου την αρμοδιότητα της καθαριότητας, η οποία εκχωρείται στο υπουργείο Πολιτισμού. Ακολούθως, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την φύλαξη του χώρου και την διαχείριση του πρασίνου.

Η προγραμματική σύμβαση, η οποία πήρε χθες κατά πλειοψηφία την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ύψους 6.895.260 ευρώ, περιγράφει την εκτέλεση έξι (6) υποέργων για πολυδιασπασμένες παρεμβάσεις στο λόφο Φιλοπάππου, χωρίς, όμως, την ύπαρξη της απαιτούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!

Απεμπολεί αρμοδιότητες ο Δήμος Αθηναίων

Συγκεκριμένα, με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων προβλέπεται αφ’ ενός η δημιουργία και ανάπτυξη γεωχωρικής υποδομής των Δυτικών Λόφων κόστους 107.500 ευρώ, αφ’ ετέρου η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και αναβάθμισης δαπάνης 560.000 ευρώ για καθαρισμούς πρανών και μονοπατιών και αποφράξεις τάφρων, επισκευή ή αντικατάσταση σε κάδους, παγκάκια κ.α., αποκατάσταση και αναβάθμιση τμημάτων του υφιστάμενου ηλεκτρολογικού δικτύου με τεχνολογία LED, εργασίες εξυγίανσης πρασίνου, επισκευή υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου και δικτύου ύδρευσης, επισκευή υφιστάμενου πυροσβεστικού δικτύου. Βέβαια την εγκατάσταση εσωτερικού πυροσβεστικού δικτύου αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Το δε δίκτυο υδροδότησης και άρδευσης αναλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενου δικτύου ηλεκτροδότησης αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Σημειωτέον ότι από τις παραδοσιακές αρμοδιότητες των Δήμων είναι και το δίκτυο ηλεκτροδότησης…

Τι προβλέπεται για τον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη

Πρωτοφανής είναι η πολυδιάσπαση στις παρεμβάσεις στον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη και τον περιβάλλοντα χώρο, όπως σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημ. Πικιώνη. Πρόκειται για το υποέργο, που αφορά στην υλοποίηση έργων υποδομών και αποκαταστάσεων μνημείων των Δυτικών Λόφων συνολικού κόστους 2.005.000 ευρώ! Όπως προκύπτει από την προγραμματική σύμβαση, το υπουργείο Πολιτισμού δεν αντιλαμβάνεται ως ενιαίο το έργο και προβλέπει σε κατάτμηση των παρεμβάσεων με εκπόνηση στατικής μελέτης για την αποκατάσταση των (2) βοηθητικών κτισμάτων έναντι Αναπαυτηρίου Πικιώνη και πλησίον Ι. Παρεκκλησίου Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη αντίστοιχα κόστους 15.000 ευρώ, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για την αποκατάσταση των ως άνω (2) βοηθητικών κτισμάτων του Αναπαυτηρίου Πικιώνη κόστους 5.000 ευρώ και αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση των ως άνω (2) βοηθητικών κτισμάτων του Αναπαυτηρίου Πικιώνη κόστους 15.000 ευρώ!

Με φόντο την ιδιωτικοποίηση

Τέλος, ερωτήματα γεννά η μεγάλη προϋπολογιζόμενη δαπάνη 2.235.000 ευρώ για υπηρεσίες φύλαξης και συντήρησης των Δυτικών Λόφων (3 έτη) με φόντο την ιδιωτικοποίηση. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την φύλαξη του Λόφου Φιλοπάππου ύψους 900.000 ευρώ και με κόστος 375.000 ευρώ για τη συντήρηση φυτών και του χώρου, ενώ την υπηρεσία καθαρισμού κόστους 960.000 ευρώ αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού αντί για τον Δήμο Αθηναίων!

ΠΗΓΗ: ilektrav.gr by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ