Καζάνι που βράζει ο ΕΦΚΑ Βόλου

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου ο νέος ΕΦΚΑ να τεθεί στην υπηρεσία των ασφαλισμένων πολιτών, να διαβεβαιώνει ότι η νέα δομή του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης θα διασφαλίζει ταχεία απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ο διοικητής του φορέα όμως κινείται σε άλλη …ρότα, αφού «πέτυχε» με τις αποφάσεις του να μετατρέψει τον τοπικό ΕΦΚΑ σε «πυριτιδαποθήκη», που είναι έτοιμη να εκραγεί.

Τις τελευταίες μέρες τα στελέχη της τοπικής υπηρεσίας του ΕΚΦΑ «βράζουν» από αγανάκτηση και αφήνουν αιχμές για «επέλαση»…του κομματικού κράτους.

Η απόφαση του προέδρου του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή για την τοποθέτηση νέων διευθυντών και προϊσταμένων άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, μετά την τοποθέτηση, σε θέση προϊσταμένου, υπαλλήλου, που είναι αποσπασμένος σε τοπικό πολιτικό γραφείο στελέχους της κυβέρνησης.

Μολονότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον ΕΦΚΑ και ως αποσπασμένος πλέον θεωρείται υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών και όχι του υπουργείου Εργασίας, με απόφαση του διοικητή τοποθετείται σε μία νευραλγική υπηρεσία, από την οποία αποχώρησε με επιλογή του, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες του σε πολιτικό γραφείο.

«Η τοποθέτηση είναι παράνομη. Οποιος είναι αποσπασμένος σε πολιτικό γραφείο δεν μπορεί να ακολουθεί θέση ευθύνης. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Οποιος αποσπάται σε πολιτικό γραφείο ή σε άλλη υπηρεσία παραμένει απλός υπάλληλος. Είναι εμφανές ότι επιχειρείται επέλαση του κομματικού κράτους», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Αντωνακάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Με την ίδια απόφαση Δουφεξή, σε θέση προϊσταμένου σε μία από τις δύο διευθύνσεις, που δημιουργήθηκαν με βάση το νέο οργανόγραμμα, τοποθετείται επίσης η σύζυγος του υπαλλήλου, που είναι αποσπασμένος στο πολιτικό γραφείο.

Η «αναβάθμιση» του ζευγαριού διά χειρός διοικητή του ΕΚΦΑ κοινοποιήθηκε στον ΕΦΚΑ Βόλου πριν από μία εβδομάδα εγείροντας σοβαρές αντιδράσεις, καθώς στην υπηρεσία υπάρχουν υπάλληλοι με μεταπτυχιακές σπουδές, που παρέμειναν… στον πάγκο.

Να σημειωθεί πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφιστεί νόμος ο οποίος έδινε την αποκλειστική αρμοδιότητα στον διοικητή του ΕΦΚΑ να προχωρά σε τοποθετήσεις προϊσταμένων και διευθυντών με απλή απόφαση, δίχως να προηγηθούν κρίσεις και μοριοδότηση των υπαλλήλων.

Ετσι ο κάθε διοικητής μπορεί ανά υποκατάστημα να κάνει τις τοποθετήσεις στην ιεραρχία κατά το δοκούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ- ΕΤΑΜ έχει ήδη καταγγείλει σε πανελλαδικό επίπεδο τη διαδικασία της τοποθέτησης νέων προϊσταμένων και διευθυντών υπογραμμίζοντας ότι «από την πρώτη μέρα ιδρύσεως του Ε.Φ.Κ.Α. (01.01.2017) έχει ζητήσει, χωρίς όμως και να έχει εισακουστεί, την άμεση διεξαγωγή αντικειμενικών και αξιοκρατικών κρίσεων σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας του φορέα μας. Το αίτημά μας αυτό, το επαναλαμβάνουμε και προς εσάς. Ως εκ τούτου, χωρίς να απεμπολούμε κανένα από τα δικαιώματα που ο νόμος μας δίνει ως εργαζομένους, σας καλούμε όπως τηρήσετε τους κανόνες και τις αρχές της αξιοκρατίας κατά τις τοποθετήσεις που γίνονται σε θέσεις ευθύνης κατά τη σύσταση των Τοπικών Διευθύνσεων, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρουμε και να ζητήσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα μας, να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι κρίσεις για την επιλογή των ικανότερων συναδέλφων μας στις θέσεις ευθύνης του φορέα, σύμφωνα πάντα και με τα όσα ορίζονται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα».

Επίσης, καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ήδη ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων στον ΕΦΚΑ προσανατολίζεται να καταγγείλει την κεντρική διοίκηση για «επέλαση του κομματικού κράτους και για εξόφθαλμες επιλογές που δεν συνάδουν με την αξιοκρατία και την ισότιμη αντιμετώπιση υπάλληλων».

Τέλος, υπενθυμίζεται πως με βάση το νέο οργανόγραμμα στη Μαγνησία προβλεπόταν η δημιουργία δύο διευθύνσεων. Η μία διεύθυνση του ΕΦΚΑ θα στεγάζεται στο υπάρχον κτίριο της οδού Θρακών έχοντας στην αρμοδιότητά της τις υπηρεσίες που αφορούν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και τις επιχειρήσεις, ενώ η δεύτερη διεύθυνση θα στεγάζεται στο κτίριο της οδού Ροζού (όπου λειτουργούσαν οι υπηρεσίες του πρώην ΤΕΒΕ).

ΠΗΓΗ: taxydromos.gr