ΑΡΜΑ: Για 5η φορά, στον αέρα το Ανθυγιεινό Επίδομα (!!) και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) ούτε Κινητοποίηση, ούτε λέξη για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΑ για το Ανθυγιεινό Επίδομα

Στον αέρα, για 5η συνεχιζόμενη φορά, η χορήγηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος από τη Κυβέρνηση της Ν..Δ. Η τελευταία Νομοθετική παράταση της χορήγησης ήταν μέχρι 31/8/2021, με προβλεπόμενο χρόνο έκδοσης της σχετικής απόφασης 2 μήνες μετά ( έως 31/10/2021) ρύθμιση με πολλά ερωτηματικά…

Το χρονικό διάστημα παρήλθε, χωρίς να έχει υπάρξει ΚΑΜΙΑ Νομοθετική πρωτοβουλία από τα αρμόδια Υπουργεία και τη Κυβέρνηση. Σύμφωνα δε με το Νόμο ( και το γράμμα, αλλά και με την ουσία..) η χορήγηση του Ανθυγιεινού για το Νοέμβριο δεν θα ήταν δυνατή , μια και η σχετική Νομοθετική ρύθμιση είχε λήξει 31/10/202,  δεν έχει ψηφιστεί άλλη, ούτε έχει σταλεί έγγραφο παράτασης στα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα δε με σχετικά δημοσιεύματα, το Πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών έχει ολοκληρωθεί, προβλέποντας ΑΛΛΑΓΕΣ στους δικαιούχους και στο ύψος των ποσών που μέχρι τώρα χορηγούνταν ανά κατηγορία. Και προφανώς, με τη σημερινή Κυβέρνηση, δεν πρέπει να υπάρχει εργαζόμενος που να πιστεύει ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το Ανθυγιεινό Επίδομα. 

Απέναντι στη Κυβερνητική απαξίωση και τη συστηματική αδιαφορία της Κυβέρνησης, η ΣΙΩΠΗ της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ.  Εδώ και 26 μήνες Κυβέρνησης Ν.Δ , που το Ανθυγιεινό Επίδομα είναι στον αέρα, με 4 ήδη παρατάσεις, ΟΛΕΣ εκπρόθεσμες, δεν υπήρξε ΟΥΤΕ ΜΙΑ- ΟΥΤΕ ΜΙΑ(!!) κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών διεκδικώντας την οριστική λύση.

Να θυμίσουμε τι ΕΛΕΓΕ και τι ΕΚΑΝΕ η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) τα προηγούμενα χρόνια για το Επίδομα, όταν τότε ήταν στα κάγκελα, καταγγέλλοντας τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; 

« Ψηφίστηκε ο Νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Ν. 4597/ΦΕΚ 35/28-2-2019). Στο άρθρο 38 παρατείνεται η χορήγηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας έως τέλος του χρόνου. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις ήδη είχε φύγει έγγραφο από τον Υπουργό Υγείας προς τις Διοικήσεις προαναγγέλλοντας την εν’ λόγω ρύθμιση, γι’ αυτό οι Φορείς του Υπουργείου Υγείας και οι Προνοιακές Μονάδες καταβάλλουν κανονικά στη μισθοδοσία του Μαρτίου το Επίδομα παρότι τέλος Φλεβάρη με βάση τα ισχύοντα έπρεπε να περικοπεί.  Η λύση αυτή δεν μας ικανοποιεί. Αντιθέτως επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής, αφού η Κυβέρνηση δεν έπραξε όσα δεσμεύτηκε κατά τις επεισοδιακές Κινητοποιήσεις που οργανώσαμε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Είχαν δεσμευθεί ότι θα λύσουν το ζήτημα της χορήγησης οριστικά. Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, προκηρύσσουμε Στάση Εργασίας 12-3μμ και συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών ( σ. σ ενώ είχε ήδη λυθεί νομοθετικά. Τώρα ούτε αυτό δεν κάνουν…)  ».

Κινητοποιήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, με ψηφισμένη τροπολογία χορήγησης(!!), ΣΙΩΠΗ και ούτε Δελτίο Τύπου(!!)  26 μήνες με Κυβέρνηση Ν.Δ από τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΚΕ-ΔΑΚΕ) με το Ανθυγιεινό Επίδομα στον αέρα με 4 παρατάσεις με εκπρόθεσμες ρυθμίσεις, χωρίς Νομοθετική κάλυψη σήμερα.

Αυτά, για να θυμούνται οι εργαζόμενοι και για να μη νομίζουν ΚΑΠΟΙΟΙ ότι τα έχουμε ξεχάσει….

Εμείς θα συνεχίσουμε τον Αγώνα, διεκδικώντας: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ-ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Υ.Γ : Καλά από τη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)  δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο. Μαζί είχαν αναλάβει, με τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ,  την «εργολαβία» κατά του  ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά κάποιοι άλλοι, που επί ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν με πύρινες Ανακοινώσεις, από το 2016, ότι κάθε χρόνο «τελειώνει» το Ανθυγιεινό και θα κοπεί γιατί είναι «Μνημονιακή Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ!!» ( και παρέμεινε μέχρι σήμερα…) που έχουν χαθεί τώρα επί Ν.Δ; Κάθε απάντηση δεκτή…