Σταυρούλα Παπαδημητρίου / Ενοικιαζόμενοι σε call center, αντικαθιστούν επιθεωρητές εργασίας – Ηχητικό

«Το υπουργείο Εργασίας έδωσε 12.1 εκατομμύρια ευρώ σε Call Center προκειμένου να αντικαταστήσει τους επιθεωρητές εργασίας»

«Ακόμα και στις πιο προχωρημένες καπιταλιστικές οικονομίες, η επιθεωρήσεις εργασίας στελεχώνονται από επιθεωρητές εργασίας, κρατικούς υπαλλήλους οι επιθεωρητές εργασίας είναι υπεύθυνοι για την καταγραφή των καταγγελιών, τον έλεγχο  και την παροχή πληροφοριών. Στη χώρα μας, το υπουργείο Εργασίας πρωτοτυπεί αρνητικά βάζοντας εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα να κάνουν την δουλειά της επιθεώρησης εργασίας, απαντώντας στο 15512 για τα προβλήματα της εργασίας», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, η επιθεωρήτρια εργασίας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Σταυρούλα Παπαδημητρίου.

«Την τελευταία πενταετία έχουμε στο ΣΕΠΕ ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των προστίμων και ένα τμήμα που δεχόταν τηλεφωνικές καταγγελίες στο 15512 και το οποίο αποτελούνταν από επιθεωρητές εργασίας. Τώρα βιώνουμε  την αντιφατική απόφαση του υπουργού Εργασίας από την μια να εκδιώξει την επιθεώρηση εργασίας από το υπουργείο, και από την άλλη να πληρώνει το τεράστιο ποσό των 12.5 εκατομμυρίων ευρώ για παροχή υπηρεσίας του ΣΕΠΕ. 

Δηλαδή αντί με τα 12.1 εκατομμύρια ευρώ να προσλάβει ανθρώπους να στελεχώσουν τα τηλεφωνικά κέντρα του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ προκαλεί μια αρπαχτή, χρησιμοποιώντας  εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί από τους επιθεωρητές εργασίας και την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες ήδη λειτουργούν και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου της εργασίας. 

Το ΣΕΠΕ προβλέπεται από διεθνείς συμβάσεις οι οποίες είναι σε ισχύ από το 1947 κι οι οποίες αναφέρουν ότι οι Επιθεωρητές Εργασίας, δηλαδή αυτοί που λαμβάνουν και ελέγχουν τις καταγγελίες, πρέπει να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Η χώρα μας πρωτοτυπεί και δίνει τον έλεγχο των καταγγελιών των εργαζομένων στην ακριβοπληρωμένη ιδιωτική εταιρεία. 

Ας έχουμε υπόψη μας επιπλέον, ό,τι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, το 47% των προσλήψεων του Σεπτεμβρίου αφορά προσλήψεις ελαστικής εργασίας. Δηλαδή έχουμε το παράδοξο να στελεχώνεται το ΣΕΠΕ με ανθρώπους που πιθανότατα είναι ενοικιαζόμενοι με μισθό  300 ευρώ μισθό, χωρίς δικαιώματα και οι οποίοι θα προσπαθούν να εξηγήσουν και να βοηθήσουν ανθρώπους που θίγονται τα δικαιώματα τους».