Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας

ενάντια στη διαδικασία της αξιολόγησης και των αυταρχικό κατήφορο του Υπουργείου

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες συμμετέχει μαζικότατα στην απόφαση των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για απεργία-αποχή από τις αντιδραστικές αντιεκπαιδευτικές διαδικασίες της αξιολόγησης σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μια διαδικασία που στοχεύει να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη του για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της εκπαίδευσης, που αφορούν τις λειψές υποδομές, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, την απουσία συστηματικής και δωρεάν καθολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, και να τα φορτώσει στις πλάτες των συλλόγων εκπαιδευτικών και των γονιών.

Η αξιολόγηση είναι ξεκάθαρο ότι αξιοποιείται ως εργαλείο για να προσαρμοστεί βίαια η λειτουργία της εκπαίδευσης στις στρατηγικές των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως φαίνεται άλλωστε και από τα κείμενα του ΣΕΒ και τις διάφορες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ. Θέλουν να καλλιεργήσουν κλίμα ανταγωνισμού ανάμεσα στις σχολικές μονάδες, τους χορηγούς και τις ΜΚΟ να αλωνίζουν μέσα στα σχολεία, τα οποία θα λειτουργούν με τη λογική κόστους-οφέλους. Σχολεία και εκπαιδευτικοί, θα αξιολογούνται επίσης για το κατά πόσο θα προωθούν τη στρατηγική της στροφής προς τις δεξιότητες, τις εφήμερες δηλαδή γνώσεις, όπως καθορίζονται κατά περίπτωση και περίοδο από τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Η υποβάθμιση του γενικού χαρακτήρα της Παιδείας, η διαφοροποίηση ανά σχολείο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με κατάργηση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων με βάση αξιολογικούς δείκτες είναι βασικοί άξονες αυτής της στρατηγικής, που με βάση και τη διεθνή εμπειρία αναπαράγουν και εντείνουν τις κοινωνικές ταξικές διαφορές. Δεν είναι τυχαίο που στο εξωτερικό, στις φτωχότερες περιοχές τα σχολεία οδηγούνται πολλές φορές στον μαρασμό, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και μαθητικής διαρροής, ενώ οι μαθητές σπρώχνονται από νωρίς στην κατάρτιση, έναν προνομιακό χώρο για τους ιδιώτες επενδυτές που κερδοσκοπούν πάνω στις ανάγκες και ελπίδες των νέων για μια θέση εργασίας την επομένη.Απέναντι σε αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς στέκονται όρθιοι οι εκπαιδευτικοί συμμετέχοντας αποφασιστικά στην απεργία-αποχή που έχει προκηρυχθεί από τις Ομοσπονδίες τους αλλά και την ΑΔΕΔΥ υπερασπιζόμενοι τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ενώ παράλληλα διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία εν μέσω πανδημίας. Η κυβέρνηση όμως, όχι μόνο δεν ακούει τις διεκδικήσεις των σωματείων των εκπαιδευτικών, αλλά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού απειλώντας τους με κυρώσεις για να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας χτυπώντας τις συγκεντρώσεις τους με τις δυνάμεις καταστολής, ενώ προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη στα δικαστήρια βγάζοντας την απεργία-αποχή παράνομη. Όσες αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη όμως και να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει, για να τερματίσει βίαια τους αγώνες (όπως την αδυναμία κάλυψης απεργιακής κινητοποίησης από ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο στην περίπτωση που η απόφαση του κατώτερου έχει κριθεί στα δικαστήρια ως παράνομη και καταχρηστική!), το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει το μέτωπο απέναντι σε αυτή την πολιτική που τσακίζει μορφωτικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει ότι στη συνείδηση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών είναι ηττημένο! Αυτό δείχνει και το κλίμα στους εκπαιδευτικούς, για μαζική συμμετοχή στην απεργία της Δευτέρας 11/9, που έχει προκηρυχθεί.

Οι δίκαιοι αγώνες του λαού για τη δωρεάν, ισότιμη και ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών του δεν μπαίνουν στον γύψο! Ως Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση της Δευτέρας 11/9, στις 11.00, στο αίθριο του κτιρίου της Περιφέρειας, που διοργανώνουν τα σωματεία εκπαιδευτικών στον νομό. Να δοθεί μαζική και αγωνιστική απάντηση απέναντι:

• Στον αντιδραστικό νόμο για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, αλλά και στις διατάξεις όπως αυτές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων

• Στον νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ!

Δευτέρα 11/9, στις 11.00, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ!

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας Δημήτρης Γ. Φαββατάς Παναγιώτης Μερτίκας