Πενθήμερο κινητοποιήσεων από τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Συναυλία αλληλεγγύης την Παρασκευή το απόγευμα στην Ερμού. Την ερχόμενη Τρίτη, η κρίσιμη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για να αποφύγουν την οριστική απόλυση ● Αδιαφορία και αδιαλλαξία από την κυβέρνηση. 

Ενα πυκνό πενθήμερο κινητοποιήσεων, από αύριο Πέμπτη μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, οργανώνουν οι υπό απόλυση καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες προς το παρόν παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις προσωρινής διαταγής που έχουν κερδίσει.

Εν όψει της εκδίκασης την Τρίτη 28/9 της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει περίπου 60 καθαρίστριες (οι οποίες εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Γιάννη Καρούζο), η συντονιστική επιτροπή τους, σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες των εργαζομένων στις ΔΟΥ και στα τελωνεία και άλλα σωματεία, θα πραγματοποιήσουν:

■ Την Πέμπτη, από τις 10 το πρωί, συγκέντρωση και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης.

■ Την Παρασκευή το απόγευμα, από τις 5.30, συναυλία αλληλεγγύης στον πεζόδρομο της Ερμού στη συμβολή με τη Νίκης.

■ Τη Δευτέρα το πρωί, από τις 10, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

■ Την Τρίτη, από τις 9 το πρωί, συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Αθήνας (Ευελπίδων) όπου εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη είχε αναβληθεί στις 9 Ιουνίου έπειτα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του δικαστηρίου, στη διάρκεια της οποίας ο δικαστής έκανε πρωτοφανή επίθεση στις καθαρίστριες με φράσεις όπως «όλοι οι συμβασιούχοι είστε αντισυνταγματικοί, έχετε καταστρέψει το κράτος». Επειτα από την κατακραυγή και τη θύελλα αντιδράσεων (βλέπε «Εφ.Συν.» 9/6/2021, «Δικαστής ή εμπαθής διώκτης συμβασιούχων;») ο εκτραπείς δικαστικός λειτουργός έδωσε αναβολή στην υπόθεση σύμφωνα με το αίτημα των δικηγόρων και υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης από την εκδίκασή της.

Σημειώνεται ότι, πέρα από τις 60 καθαρίστριες που η προσφυγή τους εκδικάζεται την Τρίτη, περίπου άλλες 50, που στην πλειονότητά τους έχουν προϋπηρεσία μέχρι και 15 χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών (σε εφορίες, τελωνεία και άλλες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα), έμειναν εκτός διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ανανέωση των συμβάσεών τους για ακόμη έναν 18μηνο λόγω υψηλής μοριοδότησης άλλων κατηγοριών υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση αποτελούν κραυγαλέο παράδειγμα παραβίασης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την απαγόρευση των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την υποχρεωτική μετατροπή τους σε αορίστου. Πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου μάλιστα, που δικαιώνει συμβασιούχους καθαριότητας σε δήμο της Κρήτης, καταρρίπτει και το σύνηθες κυβερνητικό επιχείρημα περί συνταγματικής απαγόρευσης της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τονίζοντας ότι τα εθνικά δικαστήρια, «παρά τη συνταγματική διάταξη περί απαγόρευσης», είναι υποχρεωμένα να εξετάζουν, να εφαρμόζουν και να ερμηνεύουν το σύνολο εθνικών διατάξεων, για να αξιολογήσουν κατά περίπτωση την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την κατάλληλη κύρωση για τη θεραπεία της.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει μόνο αδιαλλαξία και αδιαφορία. Πριν από λίγες μέρες η προσπάθεια της συντονιστικής επιτροπής των καθαριστριών, μαζί με τις ομοσπονδίες των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών προσέκρουσε στην κατηγορηματική άρνηση του κ. Βορίδη.

efsyn