Κορονοϊός: Κομφούζιο με τα τεστ στον οδοντίατρο – Εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι

Ποια είναι η οδηγία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και η προφορική δέσμευση Πλεύρη

Νέα εγκύκλιος έρχεται να βάλει ένα τέλος στο μπάχαλο που δημιουργήθηκε αναφορικά με την προσέλευση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ασθενών στα οδοντιατρεία.

Αρχικά, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4337/18.09.2021 και προκάλεσε την αντίδραση των οδοντιάτρων, προβλεπόταν επίσκεψη στον οδοντίατρο με rapid test ακόμα και για τους εμβολιασμένους ασθενείς.

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία μετά από  συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, εξέδωσε νέες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι ασθενείς από την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται πρέπει να προσέρχονται με rapid test 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Αερόλυμα παράγεται με τη χρήση για παράδειγμα τροχού, ενώ δεν παράγεται αερόλυμα για οδοντιατρικές πράξεις όπως εξαγωγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο: 

  1. Συνοδός ασθενή όταν επιβάλλεται η παρουσία του πρέπει να είναι εμβολιασμένος
  2. Αν δεν έχει εμβολιαστεί πρέπει να έχει rapid test 48 ωρών.
  3. Οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά
  4. Ανεμβολίαστοι ασθενείς προσέρχονται με rapid test 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος.
  5. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα προσέρχονται με την εξέταση που ήδη έχουν για να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία το σχολικό πρόγραμμα. 

Click to access viewer

Στη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με νέες οδηγίες για τη λειτουργία των οδοντιατρείων προς τα μέλη της, σημειώνεται ότι υπάρχει «προφορική διαβεβαίωση» εκ μέρους του υπουργού ότι θα υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες σε επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Αγγελική Κουγιάννου, πηγή HuffPost Greece