Εμπαιγμός των νέων με το «πρώτο ένσημο»

Το επικοινωνιακό τέχνασμα, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων (στα όρια της εξαπάτησης), που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ την περασμένη εβδομάδα κατέρρευσε ουσιαστικά και επικοινωνιακά, λίγες ώρες μετά.

Η επιδότηση της «πρώτης απασχόλησης» των νέων από 18 έως 29 ετών που θα προσληφθούν από την 1.1.2022 αποδείχθηκε ότι δεν ήταν 1.200 ευρώ σε κάθε νέο εργαζόμενο, αλλά μόλις 100 ευρώ, τα οποία και θα δοθούν σε δύο δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η επιδότηση του «πρώτου ενσήμου» διά στόματος πρωθυπουργού ήταν αριστοτεχνικά στημένη για να δημιουργήσει εντυπώσεις: «…Τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν απευθείας στον νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν».

Η εξαγγελία κυριολεκτικά «ξεφούσκωσε» και γι’ αυτό επιστρατεύτηκε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, με την ελπίδα να διασώσει κάτι από ένα συνηθισμένο μέτρο επιδότησης της απασχόλησης που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως «τομή» για την απασχόληση των νέων.

Ούτε «ρήτρα» για τις απολύσεις

Και εκεί φάνηκαν κι άλλες «τρύπες» μιας εξαγγελίας που ελάχιστα θα συμβάλει στην (προσωρινή) εργασία 35.000 νέων εργαζομένων έως 29 ετών, την ώρα που η ανεργία στη συγκεκριμένη κατηγορία σταθερά προσεγγίζει το 40%.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, το μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων έως 29 ετών με επιδότηση 600 ευρώ (σε δύο δόσεις) για το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτή άλλων προγραμμάτων που ισχύουν. Αλλά δεν θα συνοδεύεται από ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν νέους εργαζόμενους το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Με απλά λόγια, όποια επιχείρηση ενταχθεί στο πρόγραμμα πρόσληψης νέων, θα μπορεί να «ξεσκαρτάρει» το πιο ακριβό προσωπικό της το προηγούμενο διάστημα!

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτιμά τη νοημοσύνη των νέων. Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν μπορεί όμως να τους εξαπατήσει και να καλύψει τις δραματικές συνέπειες των πολιτικών της», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα, χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα και το μισό ποσό των 50 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις που θα αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης – και δεν προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις».

Υποσχέσεις

Ο κ. Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας ότι το 2022 είναι προεκλογική χρονιά, επιχείρησε να δημιουργήσεις προσδοκίες στους εργαζόμενους, αλλά και να δικαιολογηθεί για την ισχνή αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό από την 1.1.2020, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, παρά το τεράστιο κύμα ακρίβειας που ήδη βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

«Η κυβέρνηση δεν ξεχνά τις δεσμεύσεις της για τον κατώτατο μισθό, για διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό ανάπτυξης, όμως το 2% δόθηκε με δεδομένη ύφεση 8%», υποστήριξε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φύγει μπροστά η οικονομία και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων». Για να προσθέσει ότι η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, όπου «και θα υπάρξει αντανάκλαση της πρόθεσης της κυβέρνησης να δοθεί ‘κοινωνικό μέρισμα’».

Το οποίο, βεβαίως, κατήργησε άμεσα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να θυμίσουμε ότι η (τελευταία) διανομή του κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε τους πολίτες και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, καταβλήθηκε σε περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά και οι άμεσα ωφελούμενοι έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια.

πηγή: Avgi.gr –
Ανδρέας Πετρόπουλος