Εμπαιγμός Μητσοτάκη η επιδότηση του «πρώτου ενσήμου»

Επικοινωνιακό τέχνασμα με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων (στα όρια της εξαπάτησης) αποτελεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για εφάπαξ καταβολή 600 ευρώ σε νέους εργαζόμενους έως 29 ετών που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022, ενώ με αντίστοιχο ποσό θα ενισχύονται και οι εργοδότες που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Η επιδότηση του «πρώτου ενσήμου» δημιούργησε, όπως διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, εύλογα ερωτήματα, καθώς, όπως σημείωσε «τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στον νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν».

Από την Κυριακή το απόγευμα άρχισαν οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες το ποσό θα είναι εφάπαξ και θα μοιράζεται εξίσου σε νεοπροσλαμβανόμενο και εργοδότη. Επομένως, αυτό που ισχύει είναι ότι για κάθε νέα πρόσληψη κάποιου ηλικίας έως 29 ετών που δεν έχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, εργαζόμενος και εργοδότης θα μοιράζονται 1.200 ευρώ, τα οποία θα δίνονται σε δύο ή και περισσότερες δόσεις.

Εμπαιγμός

«Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη αποτελούν εμπαιγμό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα από μια κυβέρνηση που έχει καταδικάσει τη νέα γενιά σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια» σημείωσε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαριζίλα Ξενογιαννακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι νέοι σήμερα βιώνουν τη φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, την εξευτελιστική αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, δηλαδή 0,52 ευρώ μεικτά το μεροκάματο, τη μερική απασχόληση των 200 ευρώ με σπαστό ωράριο, την κατάλυση του οκταώρου, τη μείωση αποδοχών με απλήρωτη εργασία και αμοιβή σε ρεπό, τις φθηνές υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις».

«Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ από αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα, έκανε την κουτοπονηριά να πει 1.200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός. Είναι ντροπή και εξαπάτηση ο Κ. Μητσοτάκης να εξαγγέλλει αυτό το πρόγραμμα ως πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα τη στιγμή που έχει θεσπίσει τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση ουσιαστικά του οκταώρου» δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον Real FM 97,8.

Απατεωνιά!

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τέως υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Έχω πει, και το πιστεύω, ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί στους χαρακτηρισμούς. Αλλά: όταν κάποιος ανακοινώνει 3,4 δισ. μέτρα και τα μισά περιλαμβάνονται στο ήδη ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο, το λες και απατεωνιά.  Όταν κάποιος λέει ότι μοιράζει δίκαια τον πλούτο και κάνει τεράστια δώρα σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 και δεν δίνει τίποτα σε όσους έχουν μέχρι 150.000, το λες και απατεωνιά.  Όταν κάποιος λέει ότι οι νέοι και οι νέες είναι προτεραιότητα και τους δίνει το 0,5% των μέτρων (100 ευρώ τον μήνα, για 6 μήνες, σε ελάχιστους), το λες και απατεωνιά.  Όταν κάποιος κοροϊδεύει έτσι ανερυθρίαστα τους νέους και τις νέες και τους δίνει 50 gigabytes, μην παραξενευτεί αν τα χρησιμοποιήσουν για να του απαντήσουν κάπως… αθυρόστομα».

ΠΗΓΗ: avgi.gr – Ανδρέας Πετρόπουλος