Νεφελούδης / Αυτοί που μας κυβερνούν είναι αδίστακτοι και θα επιμείνουν στο νέο ασφαλιστικό

«Είναι τόσο αδίστακτοι που θα προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, είτε μειώνοντας τις κύριες συντάξεις είτε αυξάνοντας τη φορολογία»

Τους λόγους που η ΕΕ διαφώνησε με το νομοσχέδιο Τσακλόγλου για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων εξήγησε, μιλώντας Στο Κόκκινο στη Μαρίνα Μάνη και τον Χρυσόστομο Λουκά ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. 

Όπως εξήγησε η αναλογιστική μελέτη που είχε γίνει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος περιέχει μία εκτίμηση η οποία υπερβαίνει ακόμα και την ίδια την πιστοληπτική φαντασία, ότι για 30 χρόνια η Ελλάδα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 3,5%. Κι αυτό, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά όργανα, για την Ευρώπη, υπολογίζουν έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2%. Αρα, η αναλογιστική αρχή χρησιμοποίησε αυθαίρετα στοιχεία, με εντολή του υπουργείου Εργασίας. 

Αυτό σημαίνει, τόνισε ο κ. Νεφελούδης, ότι οποιαδήποτε εξασφάλιση των χρημάτων των ιδιωτικών εταιριών που θα διαχειριστούν τις επικουρικές κρατήσεις (σ.σ. δηλαδή θα τις «τζογάρουν») θα περάσει στο δημόσιο χρέος.  Κι εκεί, εξήγησε, είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι το κόστος που θα προκύψει για να μπορέσει να ζήσει αυτό το σύστημα, της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων, θα ανέλθει στα 78 δισ. ευρώ, κατά άλλους δε, πάνω από 100 δισ. ευρώ.  

Τους είπαν λοιπόν (σ.σ. στην κυβέρνηση) – εξήγησε ο κ. Νεφελούδης – ότι με κάποιο τρόπο να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, δηλαδή πρώτον, να εγκαταλείψουν την εκτίμηση για 3,5% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης και, δεύτερον, με δεδομένη την εγγύηση του κράτους σε ό,τι αφορά τη «χασούρα» που θα έχουν οι εταιρείες οι οποίες θα εμπλακούν στο ασφαλιστικό να διασφαλίσουν ότι αυτή (η χασούρα) δεν θα «πέσει» στο δημόσιο χρέος.

Μόνο που τέτοια περίπτωση διασφάλισης δεν υπάρχει, επισήμανε, εκτός και αν μειώσουν τις κύριες συντάξεις και, κυρίως, να διαμορφώσουν το πλαίσιο για έναν κοινωνικό πόρο από όλους, δηλαδή από τη φορολογία, ώστε να χρηματοδοτήσουν τις επικουρικές συντάξεις.

Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε ο κ. Νεφελούδης, ότι 18 χώρες της ΕΕ που είχαν εφαρμόσει αυτό το σύστημα αναγκάσθηκαν να το αλλάξουν. «Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν αυτοί που μας κυβερνούν. Φοβάμαι ότι είναι τόσο αδίστακτοι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, για ιδιοτελείς σκοπούς, των χρημάτων των ασφαλισμένων που θα κάνουν τα πάντα για να το προχωρήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.