Λουκέτα σε μικρά περιφερειακά νοσοκομεία προβλέπει η αντιμεταρρύθμιση για το ΕΣΥ

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως εμφανίζεται έτοιμο να προωθήσει τάχιστα την αντιμεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας.

Βουλευτές της ΝΔ απειλούν με παραιτήσεις αν μετά την κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας, μπουν λουκέτα στα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία  όπως προβλέπει η αντιμεταρρύθμιση για το ΕΣΥ που προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι βουλευτές  του κυβερνώντος κόμματος είναι ήδη θορυβημένοι από τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου καθώς αντιλαμβάνονται ότι θα δεχθούν επιθέσεις από τους ψηφοφόρους τους αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως  εμφανίζεται έτοιμο να προωθήσει τάχιστα την αντιμεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, με αιχμή τη ριζική αλλαγή του ΕΣΥ, το οποίο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού  έχει ολοκληρώσει την ιστορική του αποστολή και χρειάζεται επειγόντως προσαρμογή στα νέα, απαιτητικά δεδομένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα μιλώντας πριν από μερικές ημέρες σε συνέδριο για την υγεία ανέφερε ότι  «το ΕΣΥ  δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό» αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πράγματα έχουν πάρει ήδη τον δρόμο τους και οι ιδιώτες να ελπίζουν σε πολύ καλύτερες μέρες.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης  για το νέο εθνικό σύστημα υγείας βασίζεται στο σύστημα «hub and spoke», το οποίο προβλέπει τη δημιουργία clusters νοσοκομείων. Με λίγα  λόγια, νοσοκομεία, με ιδιωτικά κεφάλαια,  τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Κατά τις ίδιες πηγές, το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να γνωρίζει επακριβώς ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο.

Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι θα κλείσουν κάποια από τα περιφερειακά νοσοκομεία που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να λειτουργήσουν μικρότερα με ιδιωτικά κεφάλαια.

Για να αιτιολογήσουν μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη  τις συνέπειες που θα υπάρξουν – το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων- από τις αλλαγές στην υγεία , υποστηρίζουν ότι  «είναι αδιανόητο να έχουμε σήμερα δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά».

Όλα αυτά   παρά το γεγονός ότι η ιστορία της πανδημίας απέδειξε ότι το ΕΣΥ άντεξε στα πολύ δύσκολα και  με μια περαιτέρω ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή θα μπορέσει να εξυπηρετήσει άρτια το σύνολο των πολτών και στο μέλλον .

Πηγή : https://eretikos.gr