ΑΡΜΑ: Η Κυβέρνηση της Ν.Δ υλοποιεί τις Προγραμματικές της «Δεσμεύσεις». Καταργεί τις Ατομικές Συμβάσεις, απολύει χιλιάδες Συμβασιούχους. Οι «Καλοί Εργολάβοι» ante portas. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!.

Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ, με ΠΟΛΙΤΙΚΗ τους ΑΠΟΦΑΣΗ, είχαν παραχωρήσει στους Εργολάβους τις υποστηρικτικές Υπηρεσίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ. Μάλιστα για να το κατοχυρώσουν και Θεσμικά τους Εργολάβους, κατάργησαν σταδιακά σχεδόν το σύνολο των Οργανικών Θέσεων (> 95%) των Υπηρεσιών από τα Νοσοκομεία. Με αποτέλεσμα το Μονόδρομο των Εργολάβων, με τις γνωστές εργασιακές συνθήκες «Γαλέρας» που ζούσαν οι εργαζόμενοι.

Μια από τις Εμβληματικές Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το διώξιμο των Εργολάβων από τα Νοσοκομεία, με τις Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας. Έδωσε τέλος στις συνθήκες «Γαλέρας» και της εργασιακής και οικονομικής εκμετάλλευσης που ζούσαν οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές Υπηρεσίες( Καθαριότητα, Φύλαξη, Σίτιση) από τους Εργολάβους. Επιτέλους οι Εργαζόμενοι απέκτησαν αξιοπρεπείς μισθούς ( που δεν κινδύνευαν να τους πάρουν τα μισά πίσω) ανθρώπινο ωράριο ( όχι 10ώρα) και πληρωμένες υπερωρίες και Εξαιρέσιμα. Οι αποδοχές τους αυξήθηκαν πάνω από 250-300€ μηνιαίως. Παρά το ότι σε πάνω από 70 Νοσοκομεία οι εργολάβοι έφυγαν, και τη πανηγυρική δικαίωση στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Κυβέρνησης απέναντι στις προσφυγές των Εργολάβων, δυστυχώς λόγω καθυστερήσεων και έλλειψης «βούλησης» των Διοικήσεων,  δεν επεκτάθηκε στο σύνολο των Νοσοκομείων η αποχώρηση των Εργολάβων,  αποτελώντας μια «ανοιχτή πληγή» στη Κυβερνητική Θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Έμεινε παρακαταθήκη το όφελος > 70.000.000€/ έτος και το Πλαίσιο των Ατομικών Συμβάσεων έως 31/12/2019. 

Οι Ατομικές Συμβάσεις αποτέλεσαν ένα «μεταβατικό Εργασιακό Πλαίσιο» για να ξεπεραστούν  οι ασφυκτικές Μνημονιακές δεσμεύσεις. Για αυτό και με την έξοδο από τα Μνημόνια, οι νέοι Οργανισμοί των Νοσοκομείων θα σύστηναν ξανά τις καταργημένες Θέσεις σε Καθαριότητα, Σίτιση και Φύλαξη και τη κάλυψή τους από Μόνιμες Προσλήψεις. Δυστυχώς αυτό δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές του 2019.

Με την άνοδο στη Κυβέρνηση της Ν.Δ,  άρχισε τη «προεργασία» για την επαναφορά των Εργολάβων. Με εγκύκλιο ο κ. Κοντοζαμάνης το Σεπτέμβριο του 2019, μείωσε το χρόνο των Συμβάσεων από 2 έτη σε 1 έτος ( κατά παράβαση του σχετικού Νόμου..) ενώ  το Δεκέμβρη του 2019, παρέτεινε το πλαίσιο έως 30/6/2020, μόνο σε όσους Διαγωνισμούς για Ατομικές Συμβάσεις ήταν σε εξέλιξη. Παρά τις δεσμεύσεις στη Βουλή, η Κυβέρνηση δεν επέκτεινε το Πλαίσιο των Συμβάσεων πέρα τις 31/12/2019.

Η Πανδημία και το 3ο κύμα που ήταν μπροστά, «υποχρέωσε» τη Κυβέρνηση να δώσει παράταση στις Ατομικές συμβάσεις έως 30/6/2021. Κάτω από τη κατακραυγή και τις κινητοποιήσεις, η Κυβέρνηση μίλησε για «τυπογραφικό Λάθος» και  κάνοντας «πέτρα τη καρδία της»  παρέτεινε τις συμβάσεις έως 31/12/2021. Όμως, όπου μπορούσε, όπως στη 5η ΥΠΕ, επανέφερε τους Εργολάβους ( προφανώς πιο  ακριβοί από τις Συμβάσεις..) απολύοντας 122 Συμβασιούχους. Γεγονός που πέρασε στα ψηλά από ΜΜΕ και τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Όχι τυχαία..

Τώρα, λίγους μήνες πριν τη λήξη των Ατομικών Συμβάσεων 31/12/2021, τα Νοσοκομεία προχωρούν σε Οικονομοτεχνικές Μελέτες  Προκήρυξης ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ Εργολάβων, μια και το Θεσμικό Νομικό Πλαίσιο για τις Ατομικές Συμβάσεις έχει λήξει στις 31/12/2019 και παρά τις «υποσχέσεις» του κ. Κοντοζαμάνη δεν έχει επανέλθει σε ισχύ.

Έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ΟΛΙΚΗ επαναφορά των «Καλών Εργολάβων»  και την ΑΠΟΛΥΣΗ των χιλιάδων Εργαζομένων  με Ατομικές Συμβάσεις στη Καθαριότητα, Φύλαξη και Σίτιση. Και προφανώς με την επάνοδο των Εργολάβων θα επανέλθει η εργασιακή και οικονομική εκμετάλλευση και οι συνθήκες «Γαλέρας» για τους Εργαζόμενους και τα κέρδη για τους Εργολάβους. Το έργο το έχουμε ξαναδεί…

Απέναντι στις Κυβερνητικές Αποφάσεις για επάνοδο των Εργολάβων, ήδη Σωματεία έχουν πάρει Πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν την επάνοδο των Εργολάβων διεκδικώντας  ΑΜΕΣΑ:

Τη ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΛΩΝ των Ατομικών Συμβάσεων που λήγουν 31/12/2021 για ένα έτος, έως 31/12/2022.

Την Παράταση του Θεσμικού Πλαισίου για της Ατομικές Συμβάσεις, που έχει λήξει 31/12/2019, με κατάθεση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ σχετικής Τροπολογίας  στη Βουλή, έως 31/12/2022.

Να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ  οι σχεδιασμοί των Νοσοκομείων για τη Προκήρυξη Εργολάβων. 

ΑΜΕΣΗ Επανασύσταση ΟΛΩΝ των Οργανικών Θέσεων για τις Υποστηρικτικές Υπηρεσίες και τη κάλυψη τους με Μόνιμο Προσωπικό. 

Υ.Γ: Η Κυβέρνηση της Ν.Δ ξηλώνει τις Ατομικές Συμβάσεις και επαναφέρει ΟΡΙΣΤΙΚΑ τους Εργολάβους. Ας ελπίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατανοήσει  το τι διακυβεύεται και θα πράξει τα «δέοντα» . Για να δούμε…