Η απάτη των self test υποχρεωτικά αλλά όχι δωρεάν ποιος πληρώνει

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση θολώνει τα νερά για να κρύψει την ανικανότητα της με το γνωστό τρόπο με δελτίο τύπου που λέει άλλα από ότι προβλέπει ο νόμος που η ίδια έχει θεσπίσει. Κυβερνητικό μπάχαλο και στα υποχρεωτικά «δωρεάν» self test των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα καθώς είναι υποχρεωτικά αλλά με κυβερνητική εντολή οι εργαζόμενοι δεν μπορούν για δεύτερη βδομάδα να τα προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία καθώς τα ΑΜΚΑ τους είναι μπλοκαρισμένα και έτσι αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να τα πληρώσουν οι ίδιοι . Εντυπωσιακή είναι η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσει την αποτυχία της κυβέρνησης να εφοδιάσει με δωρεάν self test τους εργαζόμενους ως εντατική επιδημιολογική επιτήρηση. Με ΔΤ το υπουργείο εργασίας ενημερώνει ότι «από Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα. Υποχρεωτικά λοιπόν …. αλλά ποιος θα πληρώνει ;

  • Σύμφωνα με το ΔΤ το ένα από τα δυο διαγνωστικά τεστ θα το πληρώνει ο εργοδότης ….
  • Σύμφωνα όμως με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο  ΦEK 1588/19-04-2021 τα τεστ είναι δωρεάν και δεν βαρύνουν τον εργοδότη

Ποιος λογικός άνθρωπος θα πιστέψει ότι οι εργοδότες θα πληρώσουν εθελοντικά για κάτι που δεν είναι δια νόμου υποχρεωμένοι να πληρώσουν ; Προφανώς οι ίδιοι στο Υπ. Εργασίας που «πιστεύουν» στην ατομική διαπραγμάτευση εργαζόμενου εργοδότη.

Τελικά οι χαμένοι της ανικανότητας αυτής ήταν οι εργαζόμενοι που επωμίσθηκαν το κόστος της προμήθειας self test αλλά και η επιδημιολογική επιτήρηση καθώς αρκετοί εργαζόμενοι να αναγκάστηκαν να δηλώσουν ψευδώς ότι έκαναν το self test ενώ στην πραγματικότητα δεν το έκαναν.

Ωραίος σχεδιασμός επιτελικός … Την εβδομάδα δηλαδή που ανοίγουν όλα οι εργαζόμενοι θα κάνουν το τεστ σε εθελοντική βάση ….. και την άλλη βλέπουμε. Και βέβαια για ακόμα μια φορά το γεγονός αυτό πέρασε κάτω από τα ρανταρ των συστημικών μμε που μετέδωσαν το δελτίο τύπου του Υπουργείου εργασίας χωρίς να διαπιστώσουν ….. το νομικό κενό .