Κατέρρευσε το «επιτελικό κράτος»

του Γιώργου Πετρότοπου

Κατέρρευσε το «επιτελικό κράτος» εξαιτίας της χιονόπτωσης. Αλλά αλήθεια τι είναι αυτό το «επιτελικό κράτος»; Είναι καταρχάς ένας ευφημισμός, μια πομφόλυγα, σαν αυτή της «αριστείας», απομεινάρια της επικοινωνιακής καταιγίδας με την οποία εξωραϊστηκε η διεφθαρμένη ελίτ της χώρας για να ξανακερδίσει την εξουσία.

Επί της ουσίας όμως, είναι ο Ν. 4622, ίσως ο πρώτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπου τα βασικά του σημεία ήταν: Να κατακερματίσει-για να ιδιωτικοποιήσει αργότερα-την διοικητική ύλη. Να συγκεντρώσει το σύνολο των δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και την ΕΡΤ, γύρω από το Μαξίμου και τον Μητσοτάκη. Να διαλύσει το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών, είτε αυτοί αφορούσαν την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, είτε την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Α…ναι, και να εγκαταστήσει κλιμάκια της…ΕΥΠ σε κάθε υπουργείο.

Πρακτικά λοιπόν, το επιτελικό κράτος και τα αποτελέσματά του είναι: Ο διπλασιασμός των μετακλητών υπαλλήλων αλλά και των αμοιβών τους. Είναι. το ότι εν μέσω πανδημίας μειώθηκε ο αριθμός των υγειονομικών κατά 1800 εργαζόμενους και αυξήθηκαν οι Ειδικοί Φρουροί κατά 4000 (χωρίς να συνυπολογίσουμε τους 1050 που θέλει να προσλάβει στα Πανεπιστήμια).

Γιατί προφανώς επιτελικό είναι το κράτος της αστυνομοκρατίας και των προληπτικών απαγορεύσεων, είτε αυτές αφορούν την βραδινή έξοδο των πολιτών, τις συναθροίσεις, την κοινωνική διαμαρτυρία ή ακόμη και την κυκλοφορία στις εθνικές οδούς. Επιτελικό κράτος είναι οι χιλιάδες προσλήψεις. χωρίς διαδικασίες, με πρόσχημα την πανδημία από τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες της ΝΔ. Επιτελικό κράτος είναι ο Πατούλης να φωτογραφίζεται σαν τουρίστας στην χιονισμένη Πλ. Συντάγματος και ο Μητσοτάκης να πίνει ανέμελος το εσπρεσσάκι του στο Da Capo.

*Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ