Ενημερωτικό δελτίο για τη συνεδρίαση της ΕΕ ΑΔΕΔΥ με θέμα την παραίτηση Γ. Πάιδα και για τη συγκρότηση νέου προεδρείου

Σήμερα 4/2 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ όπου κατατέθηκε η παραίτηση του προέδρου της Γ. Πάιδα, την οποία η ΕΕ την έκανε αποδεκτή. Είχε προηγηθεί, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της παράταξής μας όπου ζητούσε την παραίτησή του, μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΟΚΕ, λόγω του παρασκηνίου με την οποία συνοδεύτηκε η εκλογή, αλλά και του ηθικού ασυμβίβαστου που προκύπτει από την κατοχή των δύο θέσεων. Τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου υπέβαλλαν στη συνέχεια και τη δική τους παραίτηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότηση του νέου Προεδρείου, η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση, κατέθεσε τα παρακάτω:

-Είμαστε υπέρ την αναγκαιότητας συγκρότησης προεδρείου στην ΑΔΕΔΥ και θα συμβάλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

-Η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση, έχοντας υπόψη και την εμπειρία από τη συμμετοχή της στο Προεδρείο την περίοδο 2017-19 , έθεσε τις παρακάτω προϋποθέσεις για την συμμετοχή της στο Προεδρείο μετά τα αποτελέσματα του 37ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ το 2019:

α) Την επιδίωξη συναίνεσης για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Συνομοσπονδίας.

β) Η θέση του Προέδρου να εκπροσωπηθεί με ενωτική, συναινετική και συνθετική διάθεση, χωρίς ακραίο, διχαστικό, παραταξιακό λόγο και συμπεριφορά.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις δε μπήκαν καν σε συζήτηση από τις παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ) που τελικά συγκρότησαν μειοψηφικό Προεδρείο, το οποίο διευκολύναμε απέχοντας από την ψηφοφορία.

Από ότι όμως φάνηκε μετά από ένα χρόνο το “λειτουργικό” προεδρείο δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στο πολιτικό του ρόλο, καθώς ο, πρώην πλέον, Πρόεδρος, συστηματικά παραβίαζε τις συλλογικές αποφάσεις, υπηρετώντας παραταξιακές θέσεις κι όχι την ενότητα, κυβερνητικές επιλογές κι όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Παράλληλα, βρισκόμαστε σε μια ακραία περίοδο, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία, για να περιορίσει ή και να καταργήσει μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ περιορίζει ταυτόχρονα τις δημοκρατικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην κοινωνική διαμαρτυρία, στην απεργία, ακόμη και στο συνέρχεσθαι.

Είμαστε πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όχι μόνο λόγω των υγειονομικών κινδύνων, αλλά κυρίως, λόγω την απειλής που συνιστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης. Και σε έκτακτες καταστάσεις, πρέπει να αναζητούμε έκτακτες λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέσαμε την πρόταση για τη συγκρότηση ενός προγραμματικού προεδρείου και θέσαμε τους παρακάτω άξονες προς διαβούλευση, με τις παρατάξεις που το επιθυμούν:

– Την Υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών, του δικαιώματος στη συλλογική οργάνωση, στην απεργία και στην κοινωνική διαμαρτυρία. Πρακτικά, την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, η οποία τίθεται σε διακινδύνευση από τις πολιτικές της ΝΔ.

-Την υπεράσπιση, αλλά και την προσπάθεια διεύρυνσης των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

-Την αποτροπή των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων δομών από την κυβέρνηση, αλλά και ταυτόχρονα τη μάχη για τη διεύρυνση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα παροχών και υπηρεσιών που τώρα βρίσκονται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

-Τη δέσμευση για αγωνιστικό-διεκδικητικό προσανατολισμό την Συνομοσπονδίας.

-Η εκπροσώπηση της ΑΔΕΔΥ να μην εκφέρει ακραίο, διχαστικό, ακροδεξιό, ρατσιστικό και σεξιστικό λόγο.

Η πρόσκληση για προγραμματική συζήτηση και αναζήτηση συγκλίσεων, είναι ανοιχτή σε παρατάξεις και πρόσωπα, εκτός προφανώς αυτών που έχουν ήδη αυτοεξαιρεθεί , από στάσεις, συμπεριφορές και την εν γένει δημόσια παρουσία τους το προηγούμενο διάστημα.

Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση, 4-2-2021