Μετά από 10 μήνες το Υπ. Εργασίας κατάλαβε ότι οι αναστολές συμβάσεων πρέπει να δηλώνονται εκ των προτέρων

Οι δηλώσεις της ηγεσίας του Υπ. Εργασίας ότι προαναγγελτικά ΘΑ γίνουν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων για τον μήνα Φεβρουάριο είναι παραδοχή της αποτυχίας του . Είναι παραδοχή των καταστροφικών για το δικαίωμα στην εργασία με δικαιώματά πολιτικών επιλογών του.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε μόλις σήμερα, Σάββατο 30.01.2020, η παρακάτω ανακοίνωση με αλλαγές στο τοπίο των αναστολών για το μήνα Φεβρουάριο!

Ο λόγος των αλλαγών; Η εμπειρία των τελευταίων μηνών! Δηλαδή μετά από δέκα μήνες το Υπουργείο Εργασίας κατάλαβε ότι οι αναστολές συμβάσεων πρέπει να δηλώνονται εκ των προτέρων. Στο ενδιάμεσο επέτρεψε την δημιουργία μιας γκρίζας ζώνης υποδηλωμένης και απλήρωτης  εργασίας με την χορηγία του κράτους χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου χωρίς καμία προστασία για τους εργαζόμενους. 

Και ο στόχος των αλλαγών; Η πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος!Δηλαδή  όπως θα διαβάσετε και στα σχετικά ρεπορτάζ η αλλαγή αυτή έγινε για λόγους «εξορθολογισμού» του συστήματος και όχι γιατί απέτυχε παταγωδώς το μέτρο με αυτές τις προϋποθέσεις εφαρμογής του. 

Βέβαια  προς το παρών μιλάμε για εξαγγελίες και δεν έχουμε δει την διάταξη.  Και ήδη από τώρα άρχισαν οι εκπτώσεις καθώς για το πρώτο 5νθήμερο του Φεβρουαρίου η αναγγελίες των αναστολών θα συνεχίσουν να γίνονται ετεροχρονισμένα.  Και επειδή γνωρίζουμε ότι μετά τις δηλώσεις αυτές θα σπάσουν τα τηλέφωνα στο υπουργείο. Εμείς κρατάμε μικρό καλάθι . 
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Επανέρχεται από τον μήνα Φεβρουάριο η διαδικασία εκ των προτέρων υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις περιπτώσεις.

Ειδικά όσον αφορά στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, σε συνέχεια της από 29 Ιανουαρίου ενημέρωσης ότι θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο (κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ιανουαρίου), επισημαίνεται ότι  η διαδικασία δήλωσης των αναστολών εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών και με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα:

   Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.

    Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

  Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.

   Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

➤   Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Με πληροφορίες από