«’Εμπρακτη υποστήριξη» μόνο για 4.000 γιατρούς και νοσηλευτές με κουπόνια καυσίμων!

Διχαστική «έμπρακτη στήριξη» μόνο για λίγους υγειονομικούς από τον Κικίλια

Στα χέρια μίας πετρελαϊκής εταιρείας και για πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζόμενων άφησε το υπουργείο Υγείας την «έμπρακτη υποστήριξη» των υγειονομικών «πρώτης γραμμής», υποκαθιστώντας έτσι το δώρο που δεν επεφύλαξε για τις χιλιάδες εργαζόμενων που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο δίνουν σκληρή μάχη σε όλους τους τομείς των νοσοκομείων. Ο Βασίλης Κικίλιας, ακολουθώντας το διχαστικό δόγμα της κυβέρνησης, μοίρασε χορηγία με προπληρωμένες κάρτες καυσίμων σε λιγότερους από 4.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

«Η ελληνική πολιτεία έχει επανειλημμένως και δια του επιδόματος και δια της στήριξης και δια προσλήψεων και δια μονιμοποιήσεων επιβραβεύσει και συναισθηματικά και κοινωνικά αυτούς τους ήρωες της διπλανής πόρτας. Μόνιμα έχει μια τέτοια μέριμνα και σκέψη στο μυαλό της η κυβέρνηση» δήλωνε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στα επίμονα αιτήματα των οργανώσεων των υγειονομικών όλης της χώρας για να τους δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως δώρο Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται πως αίτημα για χορήγηση επιδόματος είχαν αποστείλει με επιστολή τους και προς τον πρωθυπουργό οι υγειονομικοί, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), την ώρα που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απογοήτευε όσους περίμεναν μία τέτοια απόφαση.

Την περασμένη Παρασκευή, η είδηση της χορηγείας από την πετρελαϊκή AVIN πέρασε στα ψιλά, καθώς ούτε διθυραμβικά ρεπορτάζ υπήρξαν, ούτε και ο ίδιος ο υπουργός τη διαφήμισε στα κοινωνικά του δίκτυα. Πρόκειται για προπληρωμένες κάρτες καυσίμων ύψους σχεδόν 300.000 ευρώ, τις οποίες το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μοιράσε σε μόλις 3.800 γιατρούς και νοσηλευτές «που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη μέρους των εξόδων μετακίνησής τους».

«Θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία AVIN για τη σημαντική δωρεά της προς τους ιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Είναι μία ακόμη έμπρακτη στήριξη στη μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, απέναντι στην πρωτοφανή πανδημία της νόσου COVID-19» δήλωση του υπουργού Υγείας στο δελτίο Τύπου της εταιρείας.

«Η κυβέρνηση προσανατολίζεται όπως φαίνεται από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών να μην χορηγήσει το εν λόγω επίδομα σε όλους τους υγειονομικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα διχασμού και διαίρεσης μεταξύ των υπαλλήλων. Σας υπενθυμίζουμε ότι διχασμός και διαχωρισμών μεταξύ των υπαλλήλων έγινε και με την Δωρεά Νιάρχου» ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι υγειονομικοί της ΠΟΕΔΗΝ στις 2 Δεκεμβρίου, δίχως να γνωρίζουν τη σημερινή συνέχεια.

«Θεωρούμαι ότι όλοι οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι δίνουν την μάχη αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη γραμμή. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι το εν λόγω επίδομα πρέπει να χορηγηθεί σε όλους ανεξαιρέτως» κατέληγε τότε η επιστολή τους στον πρωθυπουργό.

Η πρωτοφανώς διχαστική αυτή κίνηση της κυβέρνησης δεν μοιάζει και τόσο «πρωτοφανής», καθώς αποκαλυπτικός για την στάση της έναντι των γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζόμενων στα νοσοκομεία, υπήρξε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, αναφορικά με το πάγιο αίτημά τους για Βαρέα και Ανθυγιεινά.

«Όντως τα υγειονομικά επαγγέλματα είναι από τη φύση τους δύσκολα και οι ασχολούμενοι με αυτά εκτίθενται σε βαρύτερους κινδύνους από άλλους εργαζομένους. Η έκθεση του υγειονομικού προσωπικού φυσικά δεν είναι η ίδια για όλες τις επιμέρους ειδικότητες, ούτε για όλους τους χώρους εργασίας» δεν δίστασε να σημειώσει ο υφυπουργός, δημιουργώντας έτσι εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ή καλύτερα, αιτήματα δύο ταχυτήτων. Στάση που επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή δωρεά, μόνο για λίγους.

πηγή