Πρόταση της Ενωτικής Αγωνιστικής Εκκίνησης στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά, κυρίως, ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, ανάμεσά στους οποίους, υγειονομικό προσωπικό, αλλά και εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, που εκτέθηκαν στις συνθήκες πλημμελούς προετοιμασίας των δημοσίων συστημάτων.

Ταυτόχρονα, σε μια επίδειξη κυνισμού, η κυβέρνηση της ΝΔ, χρησιμοποιεί, την πανδημία ως πρόσχημα περιστέλλοντας συνταγματικές ελευθερίες και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία ενώ παράλληλα ιδιωτικοποιεί δημόσιες δομές (υγεία, δημόσιες συγκοινωνίες) και ισοπεδώνει πλήρως τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια στη μισθωτή εργασία . Επιπλέον, η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς δεν έχει εξοπλίσει σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές που έχουν ανάγκη. Με τον τρόπο αυτό καταργείται το συνταγματικό δικαίωμα για ίση πρόσβαση όλων των μαθητών στη δημόσια εκπαίδευση και συνάμα οξύνονται οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Είναι λοιπόν προτεραιότητα για το συνδικαλιστικό κίνημα, η συντονισμένη δράση εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και της δημοκρατίας.

Με βάση τα παραπάνω, στην συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ την 1 Δεκεμβρίου, προτείναμε:

-Την πραγματοποίηση ημέρας πολύμορφης δράσης για την στήριξη της δημόσιας υγείας με την συνεργασία της ΑΔΕΔΥ, των υγειονομικών ομοσπονδιών(ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) και ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων(ΕΚΑ, ΕΚΠ) το επόμενο εικοσαήμερο.

Η πρόταση έγινε καταρχήν δεκτή από τις υπόλοιπες παρατάξεις, πλην της ΔΑΚΕ, και μένουν να διευθετηθούν λεπτομέρειες για τον χρόνο και τους τρόπους πραγματοποίησής της, μετά από συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα.