Καταγγελία για μη τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ- Εργαζόμενη δήμου με covid-19 υποχρεώθηκε να εργαστεί

Εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Κρωπίας αν & με συμπτώματα covid-19, υποχρεώθηκε να εργαστεί! 24 ώρες μετά βρέθηκε θετική

Σοβαρή καταγγελία σε βάρος της δημοτικής αρχής του Δήμου Κρωπίας με διακύβευμα την υγεία εργαζόμενης στην υπηρεσία της καθαριότητας, η οποία, ενώ είχε έκδηλα συμπτώματα covid-19 υποχρεώθηκε να εργαστεί μέχρι την επόμενη ημέρα που θα υποβάλλονταν σε τεστ ελέγχου! 

Δυστυχώς, ο έλεγχος που έγινε την επόμενη ημέρα απέδειξε ότι η εργαζόμενη ήταν θετική στον ιό με αποτέλεσμα να αναζητηθούν οι συνάδελφοι της που εργάστηκαν μαζί της προκειμένου να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα από το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η καταγγελία έγινε μέσω προσωπικής επιστολής της εργαζόμενης στο Δημοτικό Συμβούλιο –συνεδρίαση, Πέμπτης, 19 Νοεμβρίου 2020- και εύλογα, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας την δημοτική αρχή, ότι «σε εποχή πανδημίας, συμπεριφορές αυτού του επιπέδου είναι απάνθρωπες και εγκληματικές, δεδομένου ότι θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή…»

Η συμπεριφορά αυτή και μη τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ όσον αφορά τη διαχείριση υπόπτου κρούσματος σε ΔΥ πέρα από απάνθρωπη είναι και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εάν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εντός της οργανικής μονάδας ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Ενημερώνει τον άμεσο προϊστάμενο του και τον συντονιστή διαχείρισης COVID-19, φοράει μάσκα, αποχωρεί από τον χώρο εργασίας και παραμένει στο σπίτι του για ανάρρωση ή καλείται το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στον εγγύτερο υγειονομικό σχηματισμό.
  • Ο συντονιστής διαχείρισης COVID-19 ενημερώνει τον ΕΟΔΥ για, επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος(προσωπικού και επισκεπτών κλπ).
  • Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τον οργανισμό, ακολουθείται επιμελής καθαρισμός, εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες του χώρου όπου κινήθηκε ο εργαζόμενος με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας
  • Ιατρική αξιολόγηση (από εφημερεύον Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή από ιδιώτη θεράποντα ιατρό) αν θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σύμφωνα με τον ακόλουθο σύνδεσμο (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/) ενώ η οργανική μονάδα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της

με πληροφορίες από neologosattikis.gr