ΑΣΚΙ Εφοριακών: Κοινοποίηση εγκυκλίων του ΥΠΕΣ περί μέσων προστασίας από τον Covid-19, με… τήρηση αποστάσεων!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Με την τελευταία εγκύκλιο της Διοίκησης της ΑΑΔΕ, (ΔΔΑΔ Α 1123302 ΕΞ 2020) με τίτλο «Ενημέρωση υπαλλήλων της ΑΑΔΕ περί της λειτουργίας των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ – Μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του COVID-19», για άλλη μια φορά θριάμβευσε η Ανεξαρτησία της Αρχής, η οποία επιτάσσει την “ενός ανδρός αρχή” ακόμα και στα ζητήματα δημόσιας υγείας…!

Με την εν λόγω εγκύκλιο κοινοποιείται η ΔΙΔΑΔ/Φ.69/129/18771/13-10-2020 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, μόνο που η κοινοποίηση «εξειδικεύεται» για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, με επισημάνσεις που τη διαφοροποιούν σαφώς από ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα… Κρατάμε τις αποστάσεις μας, λοιπόν, όχι με φυσική απόσταση δια της τηλεργασίας, αλλά με την κοινωνική απόσταση, που καλλιεργεί μεταξύ των συναδέλφων η ψυχρή λογική του «διαίρει και βασίλευε».

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών κάνει λόγο για υποχρεωτική παροχή εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40% επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο (στην οποία εντάσσεται μεταξύ άλλων και η Αττική, με τάση περαιτέρω αύξησης κρουσμάτων). Στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, κοινοποιείται η ως άνω επιταγή, με μικρές παρεμβάσεις, που φορτώνουν στον Προϊστάμενο της κάθε υπηρεσίας την ευθύνη για τα πάντα εκτός – ίσως – από το προπατορικό αμάρτημα! Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, πέραν των οριζόμενων από το Υπουργείο Εσωτερικών, ισχύουν τα αναφερόμενα στην ΔΔΑΔ Α 1112804 ΕΞ 2020 προηγούμενη εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κατά την οποία,ο Προϊστάμενος της κάθε υπηρεσίας:

1. κρίνει με ευθύνη του τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου της εξ αποστάσεωςεργασίας.

2. αποφασίζει με κριτήριο όχι μόνο τη φύση της παρεχόμενης εργασίας, όπως εύλογα θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και την αποτελεσματικότητα(!!!!) των παρεχόμενων εργασιών, με γνώμονα τη μέγιστη προστασία των εργαζομένων καθώς και την απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας.

3. διασφαλίζει με τις ενέργειές του ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας και την επίτευξη των στόχων της.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, που οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες έχουν αναστατώσει και απορρυθμίσει όλον τον πλανήτη, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ εμμένει την
απρόσκοπτη επίτευξη των στόχων, στους οποίους, προφανώς, δεν συμπεριλαμβάνεται η προστασία της δημόσιας υγείας. Αντί να πάρει ρητά την ευθύνη της προσωπικής του επιλογής να ενδυναμώσει την τηλεργασία ως μέσο προστασίας εντός της ΑΑΔΕ, ρίχνει στους Προϊσταμένους την ευθύνη εφαρμογής κριτηρίων, για την κρίση επί τωνοποίων, γνωρίζουν καλά, ότι σε πρώτη ευκαιρία θα κληθούν να απολογηθούν.

Κι αφενός θα απολογηθούν για όποια εύλογη παράλειψη ή λάθος στον Διοικητή, εφόσον έχουν αποφασίσει την εφαρμογής της εξ αποστάσεως εργασίας, αφετέρου
απολογούνται καθημερινά σε υφισταμένους τους, επειδή δεν τους έχουν δώσει τη δυνατότητα αυτή. Σε υφισταμένους φοβισμένους, που κάθε μέρα συνωστίζονται στα μέσα
μαζικής μεταφοράς!!!! Σε υφισταμένους που γνωρίζουν ότι ο συνωστισμός σε αυτά οφείλεται εν μέρει και στην άρνηση της ΑΑΔΕ να προχωρήσει σε εξ αποστάσεως εργασία,
υποχρεώνοντάς τους να χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα!!!!Σε υφισταμένους, οι οποίοι ακόμα και αν κατανοούν το εκβιαστικό δίλημμα, ενώπιον του οποίου βρίσκονται οι Προϊστάμενοί τους, δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι στο όνομα της κατανόησης και της καλής συνεργασίας, πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Και κάπως έτσι, δεν τηρούνται οι φυσικές αποστάσεις, που παρέχει η τηλεργασία, μεγαλώνουν όμως, οι αποστάσεις μεταξύ συναδέλφων. Μεγαλώνει και η απόσταση που
χωρίζει την ΑΑΔΕ από το υπόλοιπο Δημόσιο, κάτι που αποδεικνύεται και από τη σωρεία αιτήσεων των υπαλλήλων της να μετακινηθούν κάπου αλλού, κυρίως έξω από την αγκαλιά της για να κρατήσουν και αυτοί,πλέον, αποστάσεις ασφαλείας!!!!

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ΑΑΔΕ, η οποία παρά την παρέλευση πολλών μηνών πια από την εμφάνιση του προβλήματος, δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα προς τη διευκόλυνση της παροχής εξ αποστάσεως εργασίας με την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής!!! Γίνεται ελάχιστη χρήση του συστήματος VPN, το οποίο επιτρέπει την απευθείας σύνδεση με τα δεδομένα του εργασιακού περιβάλλοντος, σχεδόν αποκλειστικά από τους Προϊσταμένους. Επιπλέον, δεν υπάρχει η κατάλληλη αναβάθμιση των συστημάτων, ώστε να μπορεί να στηρίξει τις απαραίτητες πλέον τηλεδιασκέψεις.

Ελπίζουμε μόνο, αυτή η νωθρότητα στην προώθηση νέων ηλεκτρονικών συστημάτων να μην χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα σε βάρος της παροχής εξ αποστάσεως εργασίας ……

Γιατί τότε οι αποστάσεις μας από τον Διοικητή θα έχουν δημιουργήσει πλέον χάσμα που δεν γεφυρώνεται…

Για να δείτε και να τυπώσετε την ανακοίνωση πατήστε: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ-1 (1)