Επιβεβαιώνονται οι τραγικές ελλείψεις γιατρών

Απόστολος Λυκεσάς

Απάντηση-επιβεβαίωση όσων δραματικών ελλείψεων κατήγγειλε με επιστολή του ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Ιάκωβος Αβραμίδης («Εφ.Συν.» 10.10.2020) εξέδωσε χθες η διοίκηση του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτό που έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν «επί δίμηνο, καθώς και για το χρονικό διάστημα του Σεπτεμβρίου (περίοδος αυξημένης κίνησης περιστατικών Covid)» μια μετακίνηση ειδικού ιατρού από το ΨΝΘ. Μία μετακίνηση βέβαια δεν συνιστά ενίσχυση, οπότε «από το νοσοκομείο έχουν προταθεί προς κάλυψη 4 θέσεις επιμελητών Β’ Παθολογίας, των οποίων η προκήρυξη εκκρεμεί». Τι να πει και η διοίκηση για τούτη την εκκρεμότητα; Πώς να εξηγήσει το ανύπαρκτο ενδιαφέρον και τους λόγους γι’ αυτό; Όσο για «την επιπλέον ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, ζητήθηκε από το νοσοκομείο και επίκειται η πρόσληψη ιατρού με σύμβαση έργου και έκδοση παραστατικού παροχής υπηρεσίας»…

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιμένει ότι σήμερα υπηρετούν σε αυτό «2 επικουρικοί ιατροί ειδικότητας Παθολογίας», αλλά δεν λέει τίποτα για την παραίτησή τους από 1/10, ενώ το γεγονός ότι «έχει εγκριθεί η πρόσληψη άλλων δυο επικουρικών ιατρών Παθολογίας» απαντιέται από τη συνέχεια της πρότασης: πρόσληψη «η οποία προς το παρόν εκκρεμεί».

Εσχατο, η αναφορά στην καταγγελία Αβραμίδη, ότι αντί ενίσχυσης έγινε «απόσπαση ενός ειδικού γιατρού, του κ. Δολιανίτη Κωνσταντίνου, από τους λίγους εναπομείναντες στην κλινική, σε νοσοκομείο της επαρχίας», παίρνει την απάντηση ότι ο γιατρός αυτός «κατέλαβε, προσφάτως, θέση στο ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου”, με μετάθεσή του από το Γ.Ν. Πτολεμαΐδας. Λόγω όμως άμεσων και επιτακτικών αναγκών, μετακινήθηκε για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με απόφαση του διοικητή της 3ης Υ.Πε. (Μακεδονίας) προς το νοσοκομείο προέλευσής του (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας), το οποίο είναι επίσης νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά Covid-19 αρμοδιότητας της ίδιας Υ.Πε., εντός του πλαισίου του γενικότερου συντονισμού και σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας. Η επιβεβλημένη αυτή μετακίνηση δεν συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση στο έργο του Παθολογικού Τμήματος του ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου”».

Πραγματικά δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοπεί: ο γιατρός-διευθυντής μετατέθηκε στο «Παπανικολάου» και πριν μπει στο γραφείο του τον ξαναστέλνουν στην Πτολεμαΐδα, χωρίς να ερωτηθεί το «Παπανικολάου», αφού η 3η Υ.Πε. καλύπτει την «τρύπα» στην Πτολεμαΐδα, δημιουργώντας άλλη μια «τρύπα» στην Παθολογική του «Παπανικολάου» που θυμίζει πλέον σουρωτήρι…

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στον κ. Αβραμίδη ζητώντας ένα σχόλιο στην απάντηση του νοσοκομείου, ο οποίος αρκέστηκε να σημειώσει συνοπτικά πως «το θέμα είναι ότι σε δυο μήνες θα είμαστε 8-9 θέσεις μείον, κανείς δεν έρχεται για επικουρικός, δεν κάνουν προκηρύξεις για μόνιμους, δεν αντικαθιστώνται όσοι φεύγουν κι όλα παραπέμπονται στις καλένδες».

εφσυν