Δικαστική απόφαση δικαιώνει πρώην εργαζόμενους της υπηρεσίας ασύλου

Αθήνα, 22.09.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

Τον περασμένο Απρίλιο – Μάιο, εν μέσω της πανδημίας, το ΣΕΣΥΑ έδωσε ένα μεγάλο απεργιακό αγώνα, με την στήριξη δεκάδων Σωματείων, συλλογικοτήτων, και της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στον εμπαιγμό, την άνιση κι εκδικητική στάση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μην ανανεώσει 17 από τις περίπου 650 συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου.

Το δίκαιο αίτημα του Σωματείου για την καθολική ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ήρθε αντιμέτωπο με δήθεν νομικά κωλύματα που κατασκευάστηκαν και υιοθετήθηκαν από τον Υπουργό κ. Μηταράκη, με απώτερο σκοπό να πλήξει την συνδικαλιστική δράση και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Τέσσερις μήνες αργότερα, και ενώ οι απολυμένοι/ες συνάδελφοι/ισσες είχαν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα με την εργατολόγο του ΣΕΣΥΑ, κα Κουφοπούλου, εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, η οποία κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα του Υπουργείου και δικαίωσε τους συναδέλφους που υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στην εργασία και στην ισότιμη μεταχείριση.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι συμβάσεις θα έπρεπε να παραταθούν και ότι συμπεριφορά του Υπουργείου «συνιστά και προσβολή της προσωπικότητας των αιτούντων, καθόσον μόνο αυτοί ανάμεσα σε πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους κρίθηκαν ότι δεν δικαιούνταν παράταση, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται από τη μη παράταση των συμβάσεων εργασίας τους» κρίνοντας εν τέλει ότι θα πρέπει να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των συναδέλφων/ισσών μέχρι τις 30/04/2021, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις όλων των λοιπών εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα πρέπει, κατόπιν της παραπάνω απόφασης, να τοποθετηθεί δημόσια επί της δικαστικής ανατροπής της προσπάθειας τιμωρίας των συναδέλφων και υπονόμευσης του ΣΕΣΥΑ, που από ιδρύσεώς του έχει δώσει μάχες για την παραμονή στην εργασία, τους μισθούς, την ισότιμη μεταχείριση, τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα των αιτούντων/σων άσυλο μέσα από συλλογική πάλη και οργάνωση. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης αποτελεί μία ακόμη υπενθύμιση προς την Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου και προς το Υπουργείο, θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στις απόπειρες τρομοκρατίας υπαλλήλων, στην αυθαιρεσία, στην υποβάθμιση του ρόλου της Υπηρεσίας για δίκαιες διαδικασίες εξέτασης και απονομής καθεστώτος διεθνούς προστασίας και τελικά στην προσφορά όλων μας.

Η πρώτη δικαίωση των συναδέλφων και συναδελφισσών μας είναι από την μία νίκη όλων μας, νίκη του Σωματείου, νίκη των αγωνιζόμενων εργαζομένων, και από την άλλη ήττα των σχεδίων καταστολής όσων, υψώνουν λόγο, οργανώνονται και αντιστέκονται.

Το ΣΕΣΥΑ αναμένει το Υπουργείο να συμμορφωθεί πλήρως με την δικαστική απόφαση, οι συνάδελφοι/ισσες να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους και στα καθήκοντα που είχαν πριν την ανυπέρβλητα έκνομη απόφαση περί μη ανανέωσης των συμβάσεών τους.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους να καλωσορίσουν πίσω στην Υπηρεσία Ασύλου τους συναδέλφους/ισσες, να εμπιστευτούν την ίδια τη δύναμη της οργάνωσης μας, να μαζικοποιήσουν και να ενισχύσουν την ενότητα και την δράση του Σωματείου. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι κατά την κρίσιμη περίοδο που που ακολούθησε την καταστροφή του ΚΥΤ Λέσβου στην Μόρια, το ΣΕΣΥΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες και σεβασμό τόσο για τους/ις εργαζομένους/ες όσο και για τους/ις αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία.

Η νίκη των συναδέλφων/ισσών είναι νίκη όλων μας.

Να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις και στα καθήκοντα τους οι συνάδελφοι/ισσες.

Σεβασμός στους/ις εργαζομένους /ες και στους/ις αιτούντες/ούσες άσυλο.