Κοινωφελής εργασία – Πότε θα προκηρυχθεί- Εμπαιγμός στους ανέργους ή αποτυχία του επιτελικού κράτους;

Άρχισαν ξανά τα παπαγαλάκια να υπόσχονται την έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.  Το ίδιο πρόγραμμα  κοινωφελούς εργασίας που ΘΑ αφορά 36.500 ανέργους και είναι σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι του 2019.  Το ίδια ακριβώς πρόγραμμα που από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση με δηλώσεις ανακοινώσεις δελτία τύπου ανακοινώνει και  διαφημίζει ως πανάκια στην ανεργία που  έχει πάρει την άγουσα. Έχουμε να κάνουμε με ένα ανήθικο εμπόριο ελπίδας στους απελπισμένους ανέργους; Έχουμε  να κάνουμε με μια ακόμα αποτυχία του επιτελικού κράτους;

Έτσι μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε, για μια ακόμη φορά,  ότι 36.500 άνθρωποι ΘΑ  βρουν δουλειά μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και στο τέλος του ίδιου μήνα, όσοι επιλεγούν θα βρεθούν στις θέσεις τους.

Είχαμε γράψει στις 06-05-2020 με αφορμή αντίστοιχες δηλώσεις του ιδίου Υπουργού
«Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας  το οποίο έχει ανακοινωθεί και ειπωθεί στα ΜΜΕ δεκάδες φορές και μάλιστα με επίσημα ΔΤ του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι καθυστερεί κι΄ άλλο. Υπενθυμίζουμε ότι εκδόθηκε ΔΤ από τον Υπουργό της Ανεργίας κ. Βρούτση και  τον ΥΠΕΣ αρχές Μαρτίου, συγκεκριμένα 4/3.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας  έτρεξε από 2015, ενώ η συγκεκριμένη πρόσκληση που αναμένεται, επεξεργάζεται από το καλοκαίρι του 2015.
Ξαφνικά μετά την έναρξη της  πανδημίας, το αναμενόμενο πρόγραμμα διοχετεύεται πλέον στα ΜΜΕ ως πρόγραμμα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης ανεργίας, εξειδικεύεται μάλιστα, από τους κυβερνητικούς παράγοντες ως πρόγραμμα αντιμετώπισης της μακροχρόνιας ανεργίας, προκειμένου να καλυφθεί επικοινωνιακά ο αποκλεισμός 350.000 μακροχρόνια ανέργων από το έκτακτο επίδομα.Ο Υπουργός Εσωτερικών μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι τέλος Απριλίου θα είχαν πιάσει δουλειά  οι επιτυχόντες!!!
Σήμερα 6/5 η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί  και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση αφού αναμένεται τροποποίηση της ΚΥΑ προκειμένου να αποφευχθεί νέο φιάσκο με την Κατάρτιση.’
Επειδή συνεχίζει σήμερα 27/05 να μην έχει δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση είναι να απορεί κανείς πως αυτό που είναι προφανές ακόμα και δε έναν απλό πολίτη όπως εμείς ξέφυγε από τον έγκριτο δημοσιογράφο και δεν ρώτησε σχετικά τον αρμόδιο υπουργό.
Δείτε εδώ σχετικά μας δημοσιεύματα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου:Στην κοινωφελή εργασία οι άνεργοι θα επιλεγούν με τη μοριοδότηση από τα εξής κριτήρια:

 1. Συνεχόμενη ανεργία με ανώτατο όριο τους 60 μήνες. Ο κάθε μήνας δίνει 1 μόριο, που διπλασιάζεται για τους άνεργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
 2. Συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία του ή της συζύγου με 1 μόριο ανά πλήρη μήνα.
 3. Αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% (δίνει 15 μόρια).
 4. Ηλικία 18 έως 29 ετών (+15 μόρια).
 5. Ηλικία 30 έως 44 ετών (+25 μόρια).
 6. Ηλικία 45 έως 54 ετών (+35 μόρια).
 7. Ηλικία 55 ετών και άνω (+45 μόρια).
 8. Αριθμός ανηλίκων τέκνων (+10 μόριαγια κάθε ανήλικο τέκνο).
 9. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (+10 μόρια).
 10. Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (+35 μόρια).
 11. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 (+20 μόρια).
 12. Εντοπιότητα (+20 μόρια).

Στο νέο πρόγραμμα δεν προβλέφθηκε η συμμετοχή όσων είχαν απασχοληθεί στην κοινωφελή εργασία του 2019, αν και θα έπρεπε να επιτραπούν οι αιτήσεις για όσους είναι στην κατηγορία των ΑμεΑ. Είναι πιθανό να τους εντάξουν στην τελική προκήρυξη.

Οι άνεργοι που θα κάνουν αιτήσεις μοριοδοτούνται και με βάση το ετήσιο εισόδημα του 2018, ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής:

 • Με ατομικό εισόδημα ως 3.500 ευρώ και με οικογενειακό ως 7.000 ευρώ παίρνουν 30 μόρια.
 • Με ατομικό εισόδημα από 3.501 ως 5.000 ευρώ και με οικογενειακό από 7.001 ως 10.000 ευρώ παίρνουν 25 μόρια.
 • Με ατομικό εισόδημα από 5.001 ως 8.000 ευρώ και με οικογενειακό από 10.001 ως 16.000 ευρώ παίρνουν 20 μόρια.
 • Με ατομικό εισόδημα από 8.001 ως 12.000 ευρώ και με οικογενειακό από 16.001 ως 26.000 ευρώ παίρνουν 10 μόρια.

Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ, δεν θα λάβουν μοριοδότηση.

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έναν έως τρεις δήμους της επιλογής τους και για μία και μόνο ειδικότητα.

Οι συμβάσεις των απασχολουμένων θα είναι 8 μηνών με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ μικτά (546 ευρώ προ φόρου). Σε ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται τον Ιούλιο (και κατά πληροφορίες θα διαμορφωθεί κοντά στα 685 ευρώ), θα πάρουν την επιπλέον διαφορά.

Οσοι ασκούν εργασίες που είναι ενταγμένες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ειδικότητες θα έχουν προσαύξηση εισφορών.

Οι 36.500 άνεργοι θα απασχοληθούν ανάλογα με την ειδικότητά τους στους ακόλουθους τομείς:

 • Αναβάθμιση υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (συντήρηση δημοτικών υποδομών, λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής, καθαριότητα).
 • Υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.
 • Βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
 • Οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών.
 • Υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου.
 • Μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
 • Πρόληψη φυσικών καταστροφών.
 • Πρώτες βοήθειες.
 • Δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας.
 • Εργασίες κατασκευαστικού κλάδου.