Πάτρα: Απάτη άνω των 500.000 € με πλαστές συνταγές-επιδόματα λουτροθεραπείας

Αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2020 η εκδίκαση της συνταρακτικής υπόθεσης υπεξαίρεσης ποσού άνω των 500.000 ευρώ από ταμείο αλληλοβοήθειας δημόσιου φορέα, με ιατροφαρμακευτικό παράρτημα στην Πάτρα.

Βασικός κατηγορούμενος είναι ένας γιατρός που υπηρετούσε την επίμαχη περίοδο σε κομβική θέση του ταμείου, καθώς επίσης τρεις υπάλληλοι του ασφαλιστικού φορέα και ένας φαρμακοποιός, οι οποίοι βαρύνονται με τις κακουργηματικές κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της απιστίας στην υπηρεσία και της πλαστογραφίας.

Η υπόθεση συνδέεται με τα πλουσιοπάροχα επιδόματα λουτροθεραπείας, που παρείχε κάθε χρόνο ο φορέας στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του, τα οποία στις εποχές των «παχιών αγελάδων» ξεπερνούσαν τα 500 ευρώ ανά άτομο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός και οι τρεις υπάλληλοι, από τις αρχές του 2000, είχαν πλαστογραφήσει 3.500 συνταγές λουτροθεραπείας, βάζοντας τυπικές υπογραφές, εν αγνοία φυσικά των ασφαλισμένων που αναφέρονταν σε αυτές και εισέπρατταν το αντίστοιχο ποσό για τον εαυτό τους, από το ταμείο του φορέα στον οποίο υπηρετούσαν.

Είναι ενδεικτικό ότι στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 86 μάρτυρες οι μισοί από τους οποίους όμως, έχουν αποδημήσει εις Κύριον, αφού επρόκειτο για ηλικιωμένα άτομα, ενώ το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι, είναι ογκώδες, ξεπερνώντας τις 5.500 σελίδες.

Να σημειωθεί ότι, παρόμοια υπόθεση όπου ασφαλισμένοι, δεν γνώριζαν ότι τα στοιχεία τους, είχαν χρησιμοποιηθεί για να εισπράττουν επιδόματα επίορκοι υπάλληλοι, έχει υπάρξει στο παρελθόν και σε παράρτημα του ΙΚΑ στην Αττική.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, υπάλληλοι χορηγούσαν επιδόματα πενταπλών τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά γυναίκες, επιδόματα ασθενείας σε μη δικαιούχους, που εργάζονταν κανονικά, επιδόματα ασθενείας σε συνταξιούχους γήρατος -ακόμη και επιδόματα λουτροθεραπείας.

Αναδημοσίευση από epoli.gr