Η θέση μας για το άρθρο 4 –Για τη συμμετοχή των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα σωματεία.

Στo 36o συνέδριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.,  κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του  συζήτησε το ζήτημα τροποποίησης άρθρων του καταστατικού της Συνομοσπονδίας.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην τροποποίηση του  άρθρου  4 του καταστατικού  με σκοπό  την τροποποίησή του, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα στα συνδικάτα να καλύπτουν συνδικαλιστικά  τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η  «Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση» πρόβαλε την θέση της, ότι οι συμβασιούχοι και ελαστικά εργαζόμενοι συνάδελφοι πρέπει να έχουν συνδικαλιστική κάλυψη, και δικαιώματα ειδικά στις σημερινές συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Η  ένταξή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει ιδιαίτερα θετική προοπτική, καθώς θα αναζωογονήσει και θα δυναμώσει το κίνημα. Θεωρούμαι ότι είναι απαραίτητη η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων αυτορρύθμισης του συνδικαλιστικού κινήματος. Εκτιμούμαι ως αναγκαίο βήμα την ενοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε καθώς  οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που προτάθηκαν στο 36ο συνέδριο θα έχουν εκ των πραγμάτων πρόσκαιρο και επιμέρους περιεχόμενο και δεν θα είναι σε θέση να λύσουν ριζικά το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο της παραπάνω θέσης η «Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση» υπερψήφισε την σχετική πρόταση που τέθηκε προς ψήφιση στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ η οποία πλειοψήφησε συγκεντρώνοντας 248  ψήφους (με μόλις 115 κατά). Ο αριθμός αυτός όμως δεν ήταν αρκετός για αλλαγή του άρθρου 4 του καταστατικού καθώς  απαιτούνται τα 3/4 των ψηφισάντων για να ισχύσει οποιαδήποτε καταστατική αλλαγή.

Θεωρούμε ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μια θετική εξέλιξη που καταδεικνύει τη βούληση των εργαζομένων στο Δημόσιο για την προστασία και την καθολική ένταξη των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίες με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα στα συνδικάτα.

Πρέπει να ενημερώσουμε όλους τους  εργαζομένους, ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας  αυτής οι ηγεσίες και οι σύνεδροι των παρατάξεων ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥΠ καταψήφισαν την τροποποίηση του άρθρου αυτού, νιώθοντας  πραγματικό πανικό μπροστά στο ενδεχόμενο να αποκτήσουν συνδικαλιστική κάλυψη και συνδικαλιστικά δικαιώματα οι συνάδελφοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του δημοσίου.  Παρά την αρνητική τροπή εξαιτίας της στάσης συγκεκριμένων παρατάξεων θεωρούμε, ότι ο αγώνας για την ουσιαστική ενιαία συνδικαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στο Δημόσιο συνεχίζεται και η απόφαση του συνεδρίου, αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον.