Ληξιπρόθεσμες Οφειλές Νοσοκομείων: +450%(!!) αυξήθηκαν στα χρόνια διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Άλλη μια μεγάλη επιτυχία τους… ΑΡΜΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να έχει ασκηθεί προσφυγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ελλάδας. ‘Όταν δε μιλάμε για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, μιλάμε για οφειλές πέραν των 90 ημερών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (από το https://ygeionomikoi.gr/) από το 2019 μέχρι το Μάρτιο του 2024, επί Κυβερνήσεως Ν.Δ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει στα 1.452 εκατ. ευρώ (!!) σημειώνοντας αύξηση +450%(!!).

Ιδιαίτερα προκλητικό είναι ότι η μεγάλη αύξηση έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 2 χρόνια, περίοδος κατά την οποία υπήρξαν αυξημένες χρηματοδοτήσεις από Ε.Ε (λόγω Πανδημίας..) και Προϋπολογισμό, ενώ  τρέχει(;)  το Ταμείο Ανάκαμψης και η Κυβέρνηση της Ν.Δ διακινεί το αφήγημα της «ανάπτυξης» και της «επενδυτικής βαθμίδας». Χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας:

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΓΛΚ, την τελευταία διετία, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα προς τους προμηθευτές υγείας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα το ληξιπρόθεσμα των Νοσοκομείων από 606 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021, αυξήθηκαν στα 907 εκατ. ευρώ το 2022 και έφτασαν όπως είπαμε στα 1.319 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Τα στοιχεία είναι ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ και αποτελούν και μέτρο σύγκρισης σε σχέση και με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Που τις παρέλαβε στα 931 εκατομμύρια(Δεκέμβρης 2015) και τις παρέδωσε στα 344 εκατομμύρια(Δεκέμβρης 2019), μείωση -250%(!!) μέσα σε Επιτροπεία και Μνημόνια. Με τις πληρωμές, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι στο μήνα, και τα Νοσοκομεία να έχουν ταμειακά διαθέσιμα. Ενώ επί Ν.Δ οι πληρωμές είναι στους 10-12 μήνες με τα Νοσοκομεία να μην έχουν ή να έχουν ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα.  

Να θυμίσουμε εδώ, ότι επί διακυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ μέχρι και τα Μνημόνια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν ΠΑΝΤΑ υψηλές, ξεπερνούσαν ετησίως τα +1,5 ΔΙΣ και στο τέλος κάθε χρονιάς τα πλήρωναν με Νομοθετική ρύθμιση από το Προϋπολογισμό ή με διακανονισμό με Δημόσια Ομόλογα, διαγράφοντας τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Τα χρέη βεβαίως των νοσοκομείων είναι πολύ περισσότερα αφού το μέρος των δαπανών που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο δεν συμπεριλαμβάνεται στο ποσό των1.452 εκατ. ευρώ.

Η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης, η μεταφορά δαπανών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων από εργολαβίες εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης διάφορων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την μειωμένη εισροή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου αυτά να οδηγηθούν στο ιδιωτικό τομέα είναι η βασική αιτία για την δημιουργία αυτών των υπέρογκων χρεών.

Αν η υποχρηματοδότηση από το κράτος συνεχιστεί τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα Νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις προμήθειες τους σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα αφού το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών είναι σε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων.