Νέο Καθηκοντολόγιο Β. Νοσηλευτών. Εγκληματικές ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). ΠΛΗΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ σε Κυβέρνηση-Υπουργείο-ΕΝΕ. ΑΡΜΑ

ανακοίνωση ΑΡΜΑ

Εκδόθηκε η τροποποιητική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 57888/14-11-2022) που αφορά το νέο Καθηκοντολόγιο των Β. Νοσηλευτών. Τροποποίηση, που παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες που κατέβαλε η πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, υιοθετώντας σαν πρόταση το σχέδιο-πρόταση ΕΝΕ-ΕΣΑΝ( μέχρι και οι διατυπώσεις είναι γράμμα-γράμμα..) απέχει πολύ από τις ανάγκες και τα αιτήματα των Β. Νοσηλευτών. 

Διαβάζοντας την σχετική Υπουργική Απόφαση, διαπιστώνει από τη μία ότι η δήθεν «αναβάθμιση»  των Β. Νοσηλευτών δεν ανταποκρίνεται στη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, αλλά γίνεται για να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές- σαν «τυράκι»-  για να συνεχιστεί η εύρυθμη  λειτουργία των υπηρεσιών. Και από την άλλη ο «εποπτικός» ρόλος που καθιερώνεται των Νοσηλευτών και οι Πειθαρχικές-Ποινικές- Διοικητικές ευθύνες που τους ανατίθενται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κατά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ για πράξεις που δεν θα κάνουν οι ίδιοι, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ – συνεργασίας και επαγγελματικού ρόλου. 

Παραμένουν πράξεις υπό την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εποπτεία των Διπλωματούχων Νοσηλευτών (παρά την εκπαιδευτική τους αυτοτέλεια από τους Β. Νοσηλευτές..). Ενώ ενιαίες πράξεις, τεμαχίζονται λόγω των διαπιστωμένων ελλείψεων και την ανάγκη να λειτουργήσουν κρίσιμα τμήματα ( εργαλειοδοσία ναι, όχι κίνηση στο Χειρουργείο…) Ενώ είναι ΑΠΩΝ από τη συμμετοχή σε Νοσηλευτικά πρωτόκολλα κατόπιν ιατρικής οδηγίας, γεγονός που υπονομεύει τη λειτουργία κρίσιμων τμημάτων (ΜΕΘ-ΜΑΦ).

Χαρακτηριστικό προχειρότητας και ακροβασιών για να «περάσει» το σχέδιο Υπουργείου-ΕΝΕ-ΕΣΑΝ-ΠΟΕΔΗΝ είναι η αλλαγή, επί το χείρον, του πρώην άρθρου 34 νυν 38, όπου πλέον η ανάθεση πράξεων από τον Νοσηλευτή σε Β. Νοσηλευτή δεν θα γίνεται με έγγραφη εντολή, αλλά (εάν είναι δυνατόν!!)  θα «προκύπτει από το υπογεγραμμένο πρόγραμμα του/της προϊσταμένης  και τη λογοδοσία του ασθενούς του εκάστοτε τμήματος, υπό τη προϋπόθεση ότι  την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο υπεύθυνος νοσηλευτής, ο οποίος κρίνει εάν ο βοηθός νοσηλευτής, δύναται να την εκτελέσει»

Δηλαδή, ένα πρόγραμμα εργασίας κατά Κυβέρνηση-Υπουργείο-ΕΝΕ-ΕΣΑΝ-ΠΟΕΔΗΝ αποτελεί Εκπαιδευτική συνισταμένη που εκχωρεί Επαγγελματικά Δικαιώματα και προσφέρει την αναγκαία «κάλυψη» για να γίνονται ΟΛΕΣ οι Νοσηλευτικές Πράξεις. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ(!!) και όμως αληθινό…

Είναι προφανές, τα όσα είχαμε αναδείξει για τις σκοπιμότητες που υπηρετούσαν Υπουργείο-ΕΝΕ-ΕΣΑΝ- ΠΟΕΔΗΝ υπονομεύοντας τα αιτήματα των Β, Νοσηλευτών επιβεβαιώνονται με τη νέα Υ.Α και όσα περιλαμβάνει αυτή, αφού όχι μόνο δε δίνει λύσεις αλλά υπονομεύει και τα αιτήματα τους. 

Η δε ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ από το δημόσιο λόγο Υπουργείο-ΕΝΕ-ΕΣΑΝ- ΠΟΕΔΗΝ των σοβαρών προβλημάτων  που προκύπτουν από το Καθηκοντολόγιο των Νοσηλευτών, έρχεται να ολοκληρώσει μια παρέμβαση που δεν γίνεται για να δώσει λύσεις και να οργανώσει θεσμικά και επαγγελματικά το χώρο εργασίας, αλλά αποτελεί άλλη μια Κυβερνητική παρέμβαση για να ικανοποιήσει το ακροατήριο της, ΕΝΕ-ΔΑΚΕ, με το βλέμμα στις επικείμενες Εκλογές. Θλιβερός υποστηρικτής των Κυβερνητικών σχεδίων για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ).

Το πιο ΣΟΒΑΡΟ, που η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ το κάνει γαργάρα,  είναι ότι με τη καθιέρωση των Καθηκοντολογίων και τη σχεδιαζόμενη ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας για Νοσηλευτές- Β. Νοσηλευτές στο Νομοσχέδιο-Ταφόπλακα για το ΕΣΥ που πάει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, υλοποιείται και θεσμοθετείται με τη βούλα η διαχρονική θέση της Ν.Δ- ΕΝΕ για τα 2 Επίπεδα Νοσηλευτικής στην Εκπαίδευση και στην εργασία, που έρχεται σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τη διαχρονική θέση των Συνδικάτων για 1 Επίπεδο- Ενιαίο Κλάδο- Διέξοδο στην Εκπαίδευση- Θεσμική-Οικονομική Αναβάθμιση των Β. Νοσηλευτών. Και σε αυτή τη Κυβερνητική παρέμβαση, για άλλη μια φορά  «μούγγα στη στρούγκα» η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ…

Εμείς θα συνεχίσουμε τον Αγώνα, καλώντας τους Νοσηλευτές- Β. Νοσηλευτές να απορρίψουν τα σχετικά Καθηκοντολόγια, διεκδικώντας:

Κατάργηση των Καθηκοντολογίων ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ. Διάλογος από Μηδενική Βάση. Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτών. Ένα Επίπεδο Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακό, μεταβατικές διατάξεις- Οικονομική και θεσμική Αναβάθμιση των Β. Νοσηλευτών.