Ανακοίνωση ΑΡΜΕ/ΥΠΠΟΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2023

Ο εφετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, 137 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των εργαζομένων στο Σικάγο, που βάφτηκε με αίμα, για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο καλύτερες συνθήκες εργασίας, αποκτά ιδιαίτερο νόημα.

Οι διαχρονικοί αγώνες για την θέσπιση του 8ωρου, για τις συλλογικές συνθήκες εργασίας, για την κοινωνική ασφάλιση για την πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας του πολιτισμού εξακολουθούν να δείχνουν τον δρόμο σε όλους όσους βρίσκονται στην αντίπερα όχθη του ποταμού.

Σήμερα και μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από την πιο αποτυχημένη και ταξικά προσανατολισμένη κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, βρισκόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι μπροστά στην ανάγκη να υπερασπιστούμε όσα κληροδότησαν οι αγώνες των εργαζομένων για πάνω από έναν αιώνα συνεχούς πάλης και διεκδικήσεων.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ έχει νομοθετήσει και επιβάλλει σειρά αντεργατικών μέτρων που πλήττουν βαρύτατα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες:

το 8ωρο πλέον έχει καταργηθεί με τις απλήρωτες υπερωρίες

συλλογικές συμβάσεις δεν υπάρχουν,

το δικαίωμα στην απεργία έχει ποινικοποιηθεί και τα συνδικάτα σέρνονται στα δικαστήρια με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις αλλεπάλληλες προσφυγές του κ. Βορίδη για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία αποχή από την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση

οι μισθοί μας έχουν εξανεμιστεί μετά από 14 χρόνια μισθολογικής καθήλωσης και πραγματικής μείωσης 7,4% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, με βάση τον ΟΟΣΑ

η εισβολή των συμφερόντων στον χώρο των δημόσιων αγαθών έχει χτυπήσει κόκκινο

το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους με πρόσχημα ακόμα και την πανδημία όπου φάνηκε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα η ανάγκη για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας

η θλιβερή πρωτιά σε νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την πανδημία καθώς η κυβέρνηση δεν στήριξε ποτέ τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας, γιατί όπως πρωτοκλασάτος υπουργός δήλωσε δεν χρειαζόμαστε ένα πολυτελές ΕΣΥ!

η μείωση ων δαπανών για την παιδεία, τον πολιτισμό

η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

η ακρίβεια που «τρώει» τον μισθό στις πρώτες 15 μέρες του μήνα είναι μερικά μόνο από τα κατορθώματα της κυβέρνησης

Το προηγούμενο διάστημα θρηνήσαμε δεκάδες συνανθρώπους μας, νέα παιδιά, γιατί η ίδια κυβέρνηση με την πολιτική που με συνέπεια εφάρμοσε από το 2019, αρνούμενη να ακούσει τα συνδικάτα που έκρουαν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου άφησε τον σιδηρόδρομο στην τύχη του. Οι εργαζόμενοι μαζί με δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας είμασταν στον δρόμο όχι μόνο για να διαμαρτυρηθούμε για το έγκλημα των Τεμπών αλλά για να δηλώσουμε με την φυσική μας παρουσία, ότι δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Στο υπουργείο πολιτισμού ειδικά οι εργαζόμενοι γνωρίσαμε από την πρώτη κιόλας ημέρα το νέο μοντέλο διακυβέρνησης:

από την καταστροφή των αρχαιοτήτων στο σταθμό μετρό Βενιζέλου

το τσιμέντωμα της Ακρόπολης

την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια με την επιλογή μέσω της δοκιμασμένης μεθόδου της ανάθεσης μόνο σε κομματικά αρεστούς

την κυριαρχία της φαυλοκρατίας και την ενίσχυση των πελατειακών δικτύων και του φαβοριτισμού

την μαφιόζικη επίθεση εναντίον συναδέλφου μας, που στα πλαίσια των υπηρεσιακών του καθηκόντων είναι υπεύθυνος για την προστασία του αρχαιολογικού περιβάλλοντος και των μνημείων της Μυκόνου

έως την πρωτοφανή ενέργεια της υπουργού πολιτισμού ένα μήνα πριν τις εκλογές να ιδιωτικοποιήσει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία παρά την καθολική αντίδραση όλων των εργαζομένων

Συμμετέχουμε στον φετινό εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς μαζί με τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, για:

Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού

Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης

Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17

Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού

Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης του Πολιτισμού κ.ά.

Καμμία ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Για την κατάργηση του μουσειοοκτόνου Ν. 5021/2023 και την επαναφορά των Μουσείων σε δημόσιο έλεγχο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες,

στη συγκέντρωση των συνδικάτων τη Δευτέρα, 1η του Μάη 2023, ώρα 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στο πανό του Ενιαίου Συλλόγου.