Τεχνικοί ΔΕΗ: Θέμα χρόνου ένα σοβαρό ατύχημα

Θέμα χρόνου είναι ένα σοβαρό ατύχημα στα συνεργεία που εκτελούν εργασίες στα δίκτυα ηλεκτρισμού, λόγω της έλλειψης έμπειρου προσωπικού και της κάλυψης των κενών από εργαζομένους με μπλοκάκι, οκταμηνίτες και εργολαβικούς.

Το καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ), παραθέτοντας και χαρακτηριστικά παραδείγματα καταστάσεων που ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους. «Η έλλειψη έμπειρου προσωπικού διαμορφώνει ένα εξαιρετικά δύσκολο εργασιακό τοπίο το οποίο με σύνοδο χαρακτηριστικό την εντατικοποίηση οδηγεί σε ατυχήματα και τραγωδίες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης, στην οποία εκλέχθηκε πρόσφατα πρόεδρος από την προσκείμενη παράταξη στη Ν.Δ., τη ΔΑΚΕ. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «καθημερινά παρ’ ολίγον ατυχήματα-δυστυχήματα» με ελλείψεις που εκθέτουν τους εργαζομένους στον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας καθώς:

● Δεν υπάρχουν «τυποποιημένες γειώσεις» κατά την εκτέλεση σημειωμάτων απομόνωσης δικτύου μέσης τάσης όπου πρέπει να τοποθετηθούν γειώσεις σε ακροκιβώτια (ακροδέκτες) υπόγειου καλωδίου. Ελλειψη τυποποιημένων γειώσεων παρατηρείται και στα δίκτυα συνεστραμμένων καλωδίων χαμηλής τάσης.

● Δεν επισημαίνονται στα σημειώματα χαμηλής τάσης οι οικιακοί φωτοβολταϊκοί παραγωγοί, δεν γίνεται σήμανση στον εναέριο στύλο και στο υπόγειο δίκτυο όπου εξάγει την ενέργεια, δεν υπάρχει στοιχείο ορατής διακοπής του καθώς και γείωσης έναντι αυτού προς το δίκτυο.

● Στο απαρχαιωμένο δίκτυο των 6,6 χιλιάδων βολτ, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος ο χειρισμός των στοιχείων του και απαιτεί ειδική γνώση και μεγάλη εμπειρία από τους συναδέλφους καθώς πρέπει να γίνει πιο γρήγορα η αντικατάστασή του.

● Οι εργολάβοι που καλούνται να εκτελέσουν εξειδικευμένες εργασίες δικτύων χωρίς γνώση και εμπειρία με ανειδίκευτους εργαζομένους, σε γνώση του ΔΕΔΔΗΕ, επιβάλλεται να σταματήσουν άμεσα, με την επιστροφή των αντικειμένων αποκλειστικά σε μόνιμο και έμπειρο προσωπικό.

● Επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα προσλήψεις και στον ΑΔΜΗΕ που «έχει ξεχάσει τι σημαίνει πρόσληψη τακτικού προσωπικού και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» κάνουν χειρισμούς στα 150 και 400 χιλιάδες βολτ.

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/Άρης Χατζηγεωργίου