ΣτΕ: Δεκτές οι προσφυγές των εργαζομένων – Να επιστραφούν στο Δημόσιο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Την απόφαση χαρακτηρίζουν «μεγάλη νίκη» οι εργαζόμενοι

Εκδόθηκαν οι 7 και 8/2023 αποφάσεις του Συμβουλίου συμμόρφωσης του ΣτΕ με τις οποίες δέχονται την προσφυγή των συλλόγων εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, ότι το υπουργείο οικονομικών με το νομό του (4964/2022) δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ 190 και 191/2022 για την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το υπερταμείο και διατάσσει το υπουργείο να τα πάρει όλα πίσω και την επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο!

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο μετατρέπει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποχέτευσης, Ενέργειας και Ύδρευσης (ΡΑΑΕΥ) δίνοντας αρμοδιότητα στην Αρχή να ρυθμίζει μία αγορά που δεν υπάρχει (!) και να επιβάλλει «την ύπαρξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού» ενώ πρόκειται για μονοπώλιο.

Πηγή: https://www.newsbreak.gr/

Την απόφαση χαρακτηρίζουν «μεγάλη νίκη» οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι «άλλη μια μεγάλη νίκη πέτυχε η Ομοσπονδία μας μετά την προσφυγή μας στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ. 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο, πίσω στο Δημόσιο, δικαιώνοντας έτσι και εφαρμόζοντας τελικά την απόφαση της αρχικής προσφυγής μας, που το Δημόσιο δεν αποδέχθηκε ως όφειλε, παράκαμψε και δεν σεβάστηκε την σημαντική απόφαση του ΣτΕ για την Ε.ΥΔ.Α.Π.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την προσφυγή μας, το ΣτΕ εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2022 μία απόφαση – σταθμό, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο το οποίο ακύρωσε την απόφαση του ΣτΕ και τον Ιούλιο του 2022, ψήφισε Νόμο , μέσα στον οποίο προβλέφθηκε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών παραμένει στο Υπερταμείο!

Με την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ουσιαστικά διατάσσει το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, το αργότερο εντός εξαμήνου, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο».

Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι και ενωμένοι να συνεχίσουμε την μάχη για το νερό, μέχρι την τελική μας δικαίωση!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ!» καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΠΗΓΗ: avgi.gr