ΟΧΙ άλλα Τέμπη – Σήμα κινδύνου και για τις σχολικές εκδρομές με λεωφορεία

Σήμα κινδύνου για τις σχολικές εκδρομές που εξελίσσονται αυτό το διάστημα με λεωφορεία, τα οποία δεν ελέγχονται πάντα, εκπέμπουν οι γονείς των μαθητών από τα Ιωάννινα, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη…

Οι γονείς τονίζουν ότι είναι συχνό το φαινόμενο τον τελευταίο χρόνο να μην ελέγχονται όλα τα λεωφορεία και οι οδηγοί από την Τροχαία πριν την αναχώρησή τους, με επίκληση από τη μεριά της Τροχαίας της υποστελέχωσης της υπηρεσίας και τον φόρτο εργασίας.

«Καταγγέλλεται από μισθωτούς οδηγούς (υπάρχουν μάλιστα και προσφυγές τους στις αρμόδιες υπηρεσίες) ότι δεν αναρτώνται τα δρομολόγιά τους στα σχετικά πληροφοριακά συστήματα (πχ ΕΡΓΑΝΗ), ώστε να ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές οι ώρες εργασίας τους, η τήρηση των υποχρεωτικών ωρών εργασίας-ανάπαυσης, η υποχρέωση για δεύτερο οδηγό, καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια των δρομολογίων», συμπληρώνουν και ζητούν από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του ζητήματος παίρνοντας ΑΜΕΣΑ όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση των ασφαλών μεταφορών των παιδιών μας στα σχολεία τους και στις σχολικές τους εκδρομές, ώστε να μην έχουμε λοιπόν στο μέλλον ένα ακόμη προμελετημένο δυστύχημα/έγκλημα

Ολη η ανακοίνωση των γονιών

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ.Ιωαννιτών εκφράζει τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια όλων των γονέων της πόλης, στους γονείς και τις οικογένειες που τόσο άδικα έχασαν τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Μαζί με την έκφραση της οδύνης μας, απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, χωρίς την παραμικρή συγκάλυψη ευθυνών, για να μην θρηνήσει ξανά ούτε μια οικογένεια το παιδί της.

Επιπλέον, επαναφέρουμε το χρόνιο αίτημά μας για ασφαλείς και δωρεάν σχολικές εκδρομές καθώς γινόμαστε δέκτες το τελευταίο διάστημα αναφορών και καταγγελιών – τόσο από οδηγούς όσο από εκπαιδευτικούς και Συλλόγους Γονέων – για μη τήρηση των κανονισμών ασφαλείας σε ορισμένα σχολικά δρομολόγια και εκδρομές.

Συγκεκριμένα:

  • Είναι συχνό το φαινόμενο τον τελευταίο χρόνο να μην ελέγχονται όλα τα λεωφορεία και οι οδηγοί από την Τροχαία πριν την αναχώρησή τους, με επίκληση από τη μεριά της Τροχαίας της υποστελέχωσης της υπηρεσίας και τον φόρτο εργασίας.
  • Καταγγέλλεται από μισθωτούς οδηγούς (υπάρχουν μάλιστα και προσφυγές τους στις αρμόδιες υπηρεσίες) ότι δεν αναρτώνται τα δρομολόγιά τους στα σχετικά πληροφοριακά συστήματα (πχ ΕΡΓΑΝΗ), ώστε να ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές οι ώρες εργασίας τους, η τήρηση των υποχρεωτικών ωρών εργασίας-ανάπαυσης, η υποχρέωση για δεύτερο οδηγό, καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια των δρομολογίων.
  • Με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση (4663/20) και σχετικές αποφάσεις του παραιτηθέντος Υπουργού Μεταφορών, εξαιρούνται από τους παραπάνω ελέγχους που αφορούν τους μισθωτούς οδηγούς, οι οδηγοί-ιδιοκτήτες λεωφορείων με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια των παιδιών μας.
  • Έχει πάψει προ πολλού να εκδίδεται αποκλειστικά για κάθε εκδρομή η σχετική βεβαίωση από τα ΚΤΕΟ (ήταν προαπαιτούμενη μέχρι πριν λίγα χρόνια) για την καταλληλότητα του λεωφορείου.

Για να μην έχουμε λοιπόν στο μέλλον ένα ακόμη προμελετημένο δυστύχημα/έγκλημα απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του ζητήματος παίρνοντας ΑΜΕΣΑ όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση των ασφαλών μεταφορών των παιδιών μας στα σχολεία τους και στις σχολικές τους εκδρομές, οι οποίες πρέπει να είναι αποκλειστικά δωρεάν ώστε να μην αποτελούν ένα ακόμα οικονομικό βάρος για την οικογένεια .

Οι ζωές μας, οι ζωές των παιδιών που χάθηκαν, οι ζωές και των δικών μας παιδιών ΑΞΙΖΟΥΝ!

Δεν θα ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΤΕΜΠΗ

η αντίδραση στις καταγγελίες των γονέων είναι πολύ διαφορετική όμως από αυτή που ενδεχομένως θα περιμέναμε…

διαβάζουμε κι άλλο στο άρθρο στο alfavita.gr:

Άλλο ένα απίστευτο αλλά Ελληνικό: κόβουν τις εκδρομές των μαθητών επειδή… η Τροχαία δεν προφταίνει να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους στα λεωφορεία!

Και σα να μην έφτανε αυτό, τα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να προσαρμοστούν στους ελέγχους, ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή. Οχι μόνο χάνουν εκδρομές δηλαδή οι μαθητές, αλλά και όταν δεν τις χάνουν, τις πληρώνουν επιπλέον επειδή…έτσι!

Οι γονείς στην Καλαμαριά, όπου το φαινόμενο έχει πάρει έκταση, διαμαρτύρονται και ζητούν να είναι δωρεάν και απόλυτα ασφαλής η συμμετοχή στις εκδρομές για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης των σχολείων και με ευθύνη του κράτους.

Η ανακοίνωση των γονιών

Το τελευταίο διάστημα δεχθήκαμε ως ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Καλαμαριάς αρκετά μηνύματα από ΔΣ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων που αφορούν στην ματαίωση των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών σχολικών εκδρομών.

Πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε από τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων, κατόπιν σύσκεψης των Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων. Η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε ως επακόλουθο της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που προβλέπει έλεγχο των λεωφορείων από την Τροχαία για κάθε σχολική μετακίνηση. Στη συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία κατά το παρελθόν προβλεπόταν μόνο για μετακινήσεις εκτός Νομού, η Τροχαία αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους.

Επιπλέον, εξαιτίας της νέας αυτής ρύθμισης, και προκειμένου τα τουριστικά πρακτορεία να προσαρμοστούν στους ελέγχους, ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή. Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς, τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι ασφαλείς μετακινήσεις των παιδιών μας είναι και πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητες και πρώτη προτεραιότητα. Και απαιτούμε κάθε λεωφορείο, κάθε μέσο που μεταφέρει τα παιδιά μας από και προς το σχολείο ή των χώρο των εκδρομών, εντός και εκτός νομού, να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Είναι όμως αδιανόητο, αυτό το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς, πόσο μάλλον σε μία περίοδο που το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία των οικογενειών και το κύμα ακρίβειας μας αναγκάζει να περικόπτουμε πολλές φορές ακόμη και τα αναγκαία. Ήδη το κόστος των σχολικών εκδρομών φέρνει μεγάλο μέρος γονέων και μαθητών στη δυσχερή θέση να μην μπορούν να συμμετάσχουν. Το προσαυξημένο κόστος θα αποκλείσει ακόμη περισσότερους μαθητές και μαθήτριες.

Και ενώ οι Διευθύνσεις των σχολείων αναφέρουν ότι θα περιοριστούν σε εκδρομές που απαιτούν πεζή μετακίνηση, έρχεται για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τη έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου στην Καλαμαριά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανέξοδη λύση για μέρος αυτών των εκδρομών. Οι σχολικές εκδρομές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ. Για όλους αυτούς τους λόγους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περικοπούν ή να μειωθούν, όπως δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το αντίτιμο.

Ζητάμε:

• Να ανασταλεί η απόφαση των Διευθύνσεων των Σχολείων.

• Να πραγματοποιείται έγκαιρος και ενδελεχής έλεγχος των μέσων μεταφοράς των παιδιών μας από την Τροχαία σε κάθε είδους μετακίνηση.

• Να μην υπάρξει καμία προσαύξηση στο κόστος μετακίνησης.

Και πάνω από όλα, επαναφέρουμε το πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Να είναι δωρεάν και απόλυτα ασφαλής η συμμετοχή στις εκδρομές για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης των σχολείων και με ευθύνη του κράτους. Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους.

Η συμμετοχή όλων των μαθητών σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου είναι αναφαίρετο δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς

πηγή: https://www.alfavita.gr/