8 Φεβρουαρίου 1944: Μέρα Τιμής και Μνήμης (;)

Την 5ην Φεβρουαρίου 1944 εδολοφονήθησαν και πάλιν κτηνωδώς δέκα Γερμανοί στρατιώται. Τούτον είχε ως συνέπειαν βαρύτατα αντίποινα. Κατ’ ανωτέραν διαταγήν εξετελέσθη κατά τον στρατιωτικόν νόμον μέγας αριθμός Κομμουνιστών και ομήρων

Σημαία, 11.2.1944
75 χρόνια πέρασαν από το μπλόκο της Κοκκινιάς | Η Εφημερίδα των Συντακτών

79 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις άνανδρες μαζικές  εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού από τους Γερμανούς κατακτητές και τα όργανα του δοσίλογου Νομάρχη Περρωτή και ακόμα και σήμερα αυτό το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της Καλαμάτας δεν έχει τη θέση που του αξίζει στη συλλογική μνήμη της πόλης μας. Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν για εκείνη τη μαρτυρική μέρα, όταν η Καλαμάτα μαζί με τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Δοξάτο και τόσες άλλες περιοχές πλήρωσε το δικό της φόρο αίματος στον κατακτητή; Δυστυχώς, ελάχιστοι! 

Και σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές, οι οποίες άφησαν ένα τέτοιο γεγονός να λησμονηθεί. Αντί να το κάνουν σημαία του αντιφασιστικού αγώνα της πόλης μας, αντί να τιμούν τα θύματα των γερμανικών θηριωδιών όπως τους αρμόζει, αναλώνονται σε τυπικούς επικήδειους και κροκοδείλια δάκρυα. Ιδιαιτέρως, τα τελευταία χρόνια η οποιαδήποτε εκδήλωση λαμβάνει χώρα είναι σαφώς υποτιμημένη από τη δημοτική αρχή. Αν και το Δημοτικό Συμβούλιο ήδη από το 2017 με ομόφωνη απόφασή του έχει ζητήσει να μπει η Καλαμάτα στο κατάλογο των Μαρτυρικών Πόλεων, εντούτοις τόσο η προηγούμενη όσο και η ομογάλακτή της τωρινή δημοτική αρχή έχουν παραπέμψει το όλο ζήτημα στις καλένδες. 

Ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται όλοι οι φορείς της Καλαμάτας να πάρουν τις πρωτοβουλίες εκείνες, έτσι ώστε η γνώση της ιστορίας να φωτίσει όλους τους πολίτες της πόλης μας.

Καλούμε τη δημοτική αρχή έστω και την ύστατη στιγμή να κάνει πράξη την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευθύνη και χρέος όλων μας είναι να αναδείξουμε την ιστορία μας. 

Δημήτριος Γ. Φαββατάς

Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

Καλαμάτα Μπροστά  και Πρόεδρος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας