Διονύσης Τεμπονέρας: Έδωσαν 6 δισ. και παίρνουν πίσω μόνο 2 δισ. οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι έχουν απωλέσει πάνω από 6 δισ. ευρώ, τα τελευταία 3,5 χρόνια και λαμβάνουν πίσω, λιγότερα από το 1/3 των απωλειών τους.

Για σημαντικές (!) αυξήσεις στις συντάξεις, από το 2023, κάνει λόγο η κυβέρνηση. Οι αυξήσεις, θα αφορούν το 95% των συνταξιούχων, όπως αναφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Οι αυξήσεις, θα προκύψουν από 4 πηγές:

α. Από τις αυξήσεις που προβλέπονται, από τον ν.4475/2017 και ν.4670/2020 και κλείδωσαν στο 7,75%. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 909 εκατομμύρια ευρώ και τις αυξήσεις λάβουν, κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

β. Από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, που αφορά όσους έχουν ετήσια εισοδήματα, πάνω από 12.000 ευρώ. Το κόστος ανέρχεται σε 1,24 δις ευρώ, αλλά μόνο το 1/3 (περίπου 400 εκατομμύρια) αφορά συνταξιούχους, καθότι σημαντικό τμήμα της δαπάνης, θα οδηγήσει σε οικονομική ελάφρυνση κυρίως, των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών. Οι συνταξιούχοι που θα ωφεληθούν, θα είναι σχεδόν 900.000.

γ. Από την καταβολή της «επιταγής ακρίβειας» των 250 ευρώ, με διευρυμένα κριτήρια, με δημοσιονομικό κόστος, 500 εκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο θα ενισχύσει 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

δ. Από τις αυξήσεις του επανυπολογισμού των συντάξεων του «νόμου Βρούτση», για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης (4η δόση), που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά 220.000 συνταξιούχους.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης, κάνει λόγο για ουσιαστική στήριξη των συνταξιούχων, που θα δουν τις συντάξεις τους, να αυξάνονται, μετά από 12 έτη.

Η αλήθεια βέβαια, ως προς το αν πρόκειται για πραγματική επιπλέον ενίσχυση, είναι μάλλον διαφορετική, καθώς στην προκειμένη περίπτωση «οι αριθμοί μάλλον λένε την αλήθεια»:

1. Τα τελευταία 3,5 χρόνια, οι συνταξιούχοι έχουν χάσει, μόνο από την κατάργηση της 13ης σύνταξης 3 δις ευρώ. Η ετήσια δαπάνη για την μόνιμη 13η σύνταξη, όπως είχε ψηφιστεί από τον ν.4611/2019, ήταν 980 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι θα είχαν ήδη λάβει επιπλέον 3 δις ευρώ, για τα έτη 2020,2021 και 2022.

2. Η δεύτερη μεγάλη εξαπάτηση των συνταξιούχων, συντελέστηκε με τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές, σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Η κυβέρνηση με τον ν.4714/2020 επέλεξε να καταβάλλει στους συνταξιούχους τις περικοπές, μόνο στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός, ότι είχε απομείνει από τα «δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα» και τις μειώσεις του 2012 στις επικουρικές συντάξεις. Από την τσέπη των συνταξιούχων έκτοτε και μετά την «ταφόπλακα» που έβαλε το ΣτΕ, έκαναν φτερά, άλλα 2,5 δις ευρώ, με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ.

3. Η τρίτη μεγάλη αφαίμαξη των συνταξιούχων, συντελείται με την χορήγηση των αυξήσεων στους συνταξιούχους, που υπολείπονται κατά περίπου 2,25 % από τον πληθωρισμό, που με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις θα κλείσει στο 9,9%.Σε συνθήκες έκτακτες, όπως αυτές που ζούμε με την πληθωριστική κρίση, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη η αύξηση των παροχών τουλάχιστον στο ύψος του τιμαρίθμου, ώστε να μην προκαλείται συρρίκνωσή εισοδήματος στους συνταξιούχους. Συνεπώς η δαπάνη για τις αυξήσεις, θα έπρεπε να κινείται κοντά στα 1,1 δις ευρώ και όχι κοντά 900 εκατομμύρια ευρώ, που θα δώσει τελικά η κυβέρνηση. Άρα από τους συνταξιούχους εμμέσως «φεύγουν» επιπλέον, 200 εκατομμύρια ευρώ.

4. Τέλος οι συνταξιούχοι, όπως και όλοι οι πολίτες «χρηματοδοτουν» τον προϋπολογισμό του 2023, με επιπλέον έσοδα κοντά στο 1 δις ευρώ, μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες, από άμεσους και έμμεσους φόρους, από τον «ανατιμημένο» ΦΠΑ, από τα έσοδα στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, τρόφιμα κλπ.

Από τα ανωτέρω και αν κάνει κάποιος, μια απλή πρόσθεση, διαπιστώνει ότι, οι συνταξιούχοι έχουν απωλέσει πάνω από 6 δις ευρώ, τα τελευταία 3,5 χρόνια και λαμβάνουν πίσω, λιγότερα από το 1/3 των απωλειών τους(λιγότερα από 2 δις ευρώ). Αυτό μάλιστα από το υπουργείο Εργασίας και τον φιλοκυβερνητικό τύπο, παρουσιάζεται σαν να «βρέχει λεφτά» για τους συνταξιούχους, που εργάστηκαν και πλήρωσαν για 40 και 50 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προτάσσει την επικοινωνία, έναντι της ουσίας. Ελπίζει μάταια ότι, οι συνταξιούχοι θα ξεγελαστούν λες και οι ίδιοι δεν πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς σε ρεύμα και φυσικό αέριο, λες και δεν βάζουν βενζίνη και δεν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ.

Τις επόμενες ημέρες οι συνταξιούχοι θα βγουν και πάλι στους δρόμους, διεκδικώντας την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Είναι ιδιαίτερα εύστοχη η προειδοποίηση, που απεύθυναν προς τον Πρωθυπουργό, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

«Αν παγώσουμε το Χειμώνα, θα παγώσετε στις εκλογές», έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνταξιούχοι.

Ο Χειμώνας ήδη ξεκίνησε…

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

ΠΗΓΗ