Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ καταγγέλλει επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας

Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ καταγγέλλει επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας με θύματα εργαζομένους σε σταθμούς και συρμούς.

Πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που κυκλοφορεί στο δίκτυο του Μετρό στο πλαίσιο του σχεδίου «Αριάδνη 2021». Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ προχώρησε χθες σε νέα καταγγελία αυταρχικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς αστυνομικών με αφορμή επεισόδιο που συνέβη στον σταθμό «Ηράκλειο» και ανακεφαλαιώνει σειρά περιστατικών κατά υπαλλήλων του Μετρό, την ώρα που στο σιδηροδρομικό δίκτυο αυξάνονται συνεχώς οι κλοπές και οι καταστροφές από βανδαλισμούς:

■ Το νέο περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο στον σταθμό της γραμμής 1 «Ηράκλειο». Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, μπήκαν στον σταθμό και η σταθμάρχης που εκτελούσε εκείνη την ώρα υπηρεσία τούς ζήτησε να υπογράψουν σε βιβλίο συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, όπως συμβαίνει με κάθε πρόσωπο που μπαίνει στους ελεγχόμενους χώρους για να εκτελέσει κάποια εργασία. Η αστυνομικός έβαλε κανονικά την υπογραφή της, αλλά ο άνδρας αρνήθηκε και άρχισε να φωνάζει χτυπώντας τα τζάμια του σταθμαρχείου, επιδεικνύοντας «απαράδεκτη συμπεριφορά», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

■ Πριν από έναν μήνα, τεχνικός της ΣΤΑΣΥ που εκτελούσε βάρδια στον σταθμό «Αττική» προσήχθη στο Τμήμα Αγίου Παντελεήμονος επειδή εντός του χώρου εργασίας του έκανε ορισμένες υποδείξεις σε αστυνομικούς για τη συμπεριφορά τους. Για το συγκεκριμένο συμβάν, μάλιστα, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από την ανεξάρτητη βουλευτή Α. Αδαμοπούλου, στην οποία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος απάντησε υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο «Αριάδνη 2021» εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα.

■ Σε άλλο περιστατικό, αστυνομικός απαίτησε να ταξιδέψει με το Μετρό επιβιβαζόμενος στην καμπίνα του ηλεκτροδηγού. Ο ηλεκτροδηγός τού απάντησε ότι δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στην καμπίνα οδήγησης του συρμού, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να τον απειλήσει με προσαγωγή!

■ Πριν από κάποιους μήνες, θύμα αυταρχικής συμπεριφοράς αστυνομικών έπεσε εργαζόμενη σε εταιρεία σεκιούριτι που είναι συμβεβλημένη με τη ΣΤΑΣΥ. Η υπάλληλος φύλαξης έκανε παρατήρηση σε δύο άνδρες με πολιτικά που περπατούσαν στον χώρο των γραμμών και τους ζήτησε ταυτότητες όταν της είπαν ότι είναι αστυνομικοί. Το αποτέλεσμα ήταν να απολυθεί από την εργασία της.

«Κρύβουν το πρόβλημα»

«Είναι προφανές ότι κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό να υπάρχει κλίμα αρμονικής συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών και εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ», τονίζεται στην ανακοίνωση του Σωματείου. «Εχουμε ζητήσει, κατ’ επανάληψη, συνάντηση με τους υπευθύνους, τόσο της αστυνομίας όσο και της διοίκησης της εταιρείας, για το σχέδιο “Αριάδνη”, που εκπονήθηκε για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας εντός του δικτύου της ΣΤΑΣΥ, για την ασφάλεια επιβατών, εργαζομένων και εγκαταστάσεων, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Αντίθετα, καταλήγουν, «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, προσπαθούν να κρύβουν το πρόβλημα “κάτω από το χαλί”, με αστήρικτες δικαιολογίες, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες γνωρίζουν ότι το πολυδιαφημισμένο σχέδιο “Αριάδνη” έχει αποδειχτεί ένα τεράστιο φιάσκο, καθώς δεν έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο εντός του δικτύου οι κλοπές και οι βανδαλισμοί σε συρμούς και σταθμούς».

Άρης Χατζηγεωργίου – Πηγή efsyn