ΕΡΤ / Πώς η διοίκηση Ζούλα έχει αδειάσει τα ταμεία

Παρά τα 200 εκατ. που μπαίνουν κάθε χρόνο από τα ανταποδοτικά τέλη, η διοίκηση Ζούλα φαλίρισε την εταιρεία με σπατάλη σε εξωτερικές παραγωγές

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει στην ΕΡΤ η έλλειψη χρημάτων, ήδη από την αρχή της σεζόν. Τα ταμεία έχουν αδειάσει -μολονότι γεμίζουν κάθε χρόνο με 200 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος- καθώς η διοίκηση, υπό τον Κωνσταντίνο Ζούλα στη θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μαζί, έχει βάλει τις δικές της προτεραιότητες: ενίσχυση του τηλεοπτικού προγράμματος με κάθε μέσο, σε βάρος άλλων λειτουργιών και δομών της ΕΡΤ.

Αυτό σημαίνει ότι εδώ και τρία χρόνια η διοίκηση επενδύει σε κάθε είδους εξωτερικές παραγωγές προγράμματος, σε εξωτερικές αναθέσεις και σε αθρόες συμβάσεις έργου για πλήθος επιπλέον συμβασιούχων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να έχει αδειάσει τα ταμεία. Προκειμένου να ισοφαρίσει την κατάσταση που έχει δημιουργήσει αυτή η άνευ προηγουμένου σπατάλη, κόβει απ’ όπου μπορεί: απομειώνει τα κόστη εσωτερικών λειτουργιών και υποβαθμίζει τις δικές της, εσωτερικές παραγωγές. Ήδη, σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν περικοπεί τα εκτός έδρας και τα ταξίδια γίνονται αυθημερόν, ενώ κόβονται και οι δεδουλευμένες υπερωρίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ροκανίζουν από τον προϋπολογισμό του 2023.

Και αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Έχει ήδη αρχίσει να αφήνει αποτύπωμα και στο γυαλί, καθώς οι δημοσιογραφικές αποστολές (εκτός Κυρ. Μητσοτάκη) και οι αθλητικές μεταδόσεις γίνονται με τα στοιχειώδη. Οι καταγγελίες για την ποιότητα των αθλητικών μεταδόσεων πληθαίνουν. Για παράδειγμα, για τη μετάδοση των αγώνων της Basket League στην περιφέρεια καταγγέλλεται ότι δεν υπάρχουν διευθυντές παραγωγής, ούτε σκηνοθέτες. Διότι, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν κάμερες, αγώνες ολόκληροι καλύπτονται από μία κάμερα! Παρότι μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο τρικάμερο VAN. Και το σπικάζ από το στούντιο.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή, καθώς η ΕΡΤ δεν κάλυψε στο ελάχιστο τον αγώνα των 5 χιλιομέτρων, ούτε την εκκίνηση ούτε τον τερματισμό, δίπλα ακριβώς από το στούντιο που είχε στήσει στο Καλλιμάρμαρο. Ένας αγώνας στον οποίο έτρεξαν 15.000 άνθρωποι ήταν σαν να μην έγινε για την ΕΡΤ.

Στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ έχει δοθεί εντολή να μην ενοικιάζουν συνεργεία και αντίστοιχα στις εκπομπές στην Αθήνα να μην βγάζουν θέματα από την περιφέρεια. Το κόστος του συνεργείου; 150 ευρώ… Την ίδια ώρα, επιχειρείται να μειωθεί το προσωπικό και στα εξωτερικά συνεργεία με την κατάργηση των ηχοληπτών.

ΠΗΓΗ